Svijet

Osveta Putinovog bankara teška 10 milijardi dolara

Sergej Pugačev, tajkun kojeg su nekad zvali "Putinov bankar" zbog njegovog uticaja u Kremlju, odlučio je da tuži Rusiju. U ponedjeljak je podnio zahtjev da mu Rusija plati 10 milijardi dolara nakon što je njegovo poslovno carstvo propalo kada je pao u nemilost kod predsjednika Vladimira Putina.
Osveta Putinovog bankara teška 10 milijardi dolara
Kristina Ćetković
Kristina ĆetkovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

Pugačevljevi advokati su u ponedjeljak objavili obavještenje o zahtjevu protiv Rusije koju će vjerovatno saslušati Stalni arbitražni sud u Hagu, rekao je Reutersu izvor blizak Pugačevu, piše Jutarnji.hr.

Za sada nema reakcije ruske vlade koja traži hapšenje Pugačeva zbog pronevjere i nezakonitog prisvajanja imovine, što su optužbe koje on odbacuje.

Moskva se već bori protiv druge presude istog tog suda iz 2014, kada je joj je naredio da plati 50 milijardi dolara za oduzetu imovinu Jukosa, nekad najvećeg ruskog proizvođača nafte koji je vodio Mihail Hodorkovski.

- Pugačev želi da se osigura da će osobe odgovorne za nezakonito uzimanje njegovih poslova, uključujući one u Kremlju, biti imenovane i osramoćene - rekla je osoba bliska Pugačevu pod uslovom da ostane anonimna.

Nakon što je napustio Rusiju 2011, Pugačev (52) je optužio Putinove saveznike da su bacili na koljena njegovo poslovno carstvo vrijedno više milijardi dolara prije nego što su uzeli neke od njegovih najboljih djelova.

Pugačev je osnovao "Mezhprombank", ili Međunarodnu industrijsku banku, 1992, samo godinu dana nakon propasti Sovjetskog Saveza. Ona je postala jedna od najvećih ruskih banaka s akcijama u sjevernim i baltičkim brodogradilištima i u velikim zalihama sibirskog uglja.

Nakon što je pomogao Putinu da se uspne do najvišeg položaja u državi 1999, tokom posljednjih dana predsjedništva Borisa Jeljcina, Pugačev je pao u nemilost zajedno s nekim od najmoćnijih Putinovih saveznika u godinama nakon finansijske krize 2008.

Ruske vlasti tvrde da je Pugačev prisvojio preko 700 miliona dolara iz programa pomoći Ruske centralne banke, koji je bio planiran da bude dat Mezhprombanci kako bi ona prebrodila krizu.

Izvor i foto: jutarnji.hr

Portal Analitika

Komentari (0)

Želite da podijelite Vaše mišljenje sa čitaocima? Napišite komentar i započnite diskusiju.

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.