Svijet

Poljska minirala Višegradsku grupu i prihvatila izbjegličke kvote

Poljska je prihvatanjem preraspodjele izbjeglica po kvotama danas na sastanku ministara unutrašnjih poslova Evropske unije u Briselu minirala jedinstvo Višegradske grupe i češki ministar unutrašnjih poslova Milan Hovanec jetko je poručio da je od Višegradske četvorke (V4) ostala samo trojka (V3).
Poljska minirala Višegradsku grupu i prihvatila izbjegličke kvote
Kristina Ćetković
Kristina ĆetkovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

"Plašim se da danas ostaje samo V3. Protiv kvota ostajemo samo mi, Mađari, Rumuni i Slovaci", poručio je Hovanec na Tviteru kada je poljska ministarka unutrašnjih poslova Teresa Pjotrovska zamolila za pauzu da se konsultuje s Varšavom da li da popusti ili da glasa sa višegradskim partnerima.

Nakon glasanja Hovanec je na Tviteru napisao da je poražen zdrav razum a češkoj televiziji kazao da plan podjele izbjeglica po kvotama koji je danas usvojen u Briselu neće funkcionisati.

"Vrlo brzo ćemo uvidjeti da je car go. Danas je poražen zdrav razum", napisao je i na Tviteru nakon glasanja Hovanec.

Poljska je popustila i glasala zajedno sa "starom Evropom" a protiv Višegradske grupe zato što je uspjela da u planu budu ispunjena sva tri uslova koja je zahtijevala, javlja pozivajući se na neimenovane izvore u poljskoj vladi Gazeta Viborča.

U završnom dokumentu bi trebalo tako da se nađe obaveza efikasnog obezbjeđenja šengenskih granica, kao i izgradnja sabirnih centara za evidenciju izbjeglica, tzv. hotspots u Italiji, Grčkoj i Srbiji gdje će se takođe odvajati i ko je izbjeglica a ko samo ekonomski imigrant koji neće imati pravo na azil.

Poljska, kako i ostale zemlje dobiće pravo da izbjeglice koje preuzima provjeravaju njene službe bezbjednosti a presudna je bila klauzula koja omogućava Poljskoj da prestane da prima izbjeglice sa Bliskog istoka i Afrike ukoliko bi u Poljskoj masovnije potražile utočište izbjeglice iz Ukrajine.

Preglasane zemlje obećale su da će se podrediti većini i postupati prema usvojenom planu, izuzev Slovačke koja prema prvim nezvaničnim vijestima u medijima namjerava da postupa kako je najavio pred današnji sastanak slovački premijer Robert Fico - da preduzme sve zakonske raspoložive mjere da odluku poništi, te odbija i dalje da primi izbjeglice prema kvotama.

Izvor i foto: blic.rs

Portal Analitika