NATO

BRAJOVIĆ: Nakon nezavisnosti najveći uspjeh upućivanje pozivnice za NATO

Nakon ostvarivanja nezavisnosti najveći uspjeh državne politike biće upućivanje pozivnice Crnoj Gori za članstvo u NATO, ocijenio je ministar saobraćaja i pomorstva Ivan Brajović, prenosi Radio Kotor.
BRAJOVIĆ: Nakon nezavisnosti najveći uspjeh upućivanje pozivnice za NATO
Kristina Ćetković
Kristina ĆetkovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

On je danas u kotorskom kinu Boka govorio na javnoj tribini o evroatlantskim integracijama koju je vodio predsjednik opštine Kotor Aleksandar Stjepčević, a organizovao Komunikacioni tim Savjeta za članstvo u NATO, u saradnji sa ambasadom Republike Slovačke u Crnoj Gori i Višegradskom grupom.

"Zašto mislim da je to ogroman korak i ogroman uspjeh? Prije svega zato što je danas NATO jedini savez koji garantuje bezbjednost, koji kroz tu priču garantuje i sigurnost investicija i sigurnost partnera koji sarađuju sa vama", kazao je Brajović.

On je naznačio da je članstvo u NATO za Crnu Goru važno jer je to priča koja ide „ruku pod ruku" sa onom koja se odnosi na članstvo u Evropskoj uniji (EU).

„Vjerujemo u nju i očekujemo pozivnicu za NATO u decembru mjesecu", kazao je Brajović.

On je dodao da se poziv u EU očekuje oko 2020. kao i da ankete pokazuju da je u Crnoj Gori većinsko raspoloženje za učelanjenje u NATO, te da je i u Skupštini Crne Gore nedavno većina poslanika (50 od 80) glasalo za Rezoluciju o ulasku u NATO.

Ministar Brajović je naznačio i kako neutralnost košta mnogo više nego članstvo u NATO, koje bi na godišnjem nivou iznosilo oko 300.000 eura.

„Nas plaše vojnim bazama, obaveznošću učešća u misijama. Međutim, ne mogu se graditi baze ako vi kao država ne date saglasnost na to. Drugo, mi već učestvujemo u misijama jer želimo da budemo odgovoran i kredibilan partner međunarodne zajednice", kazao je Brajović.

Izvor i foto: radiokotor.info

 

Portal Analitika