Društvo

Organski proizvođači iz Crne Gore obišli farme u Francuskoj

Organski proizvođači iz Crne Gore su, tokom prvog dana studijske posjete Francuskoj, obišli organske farme u pokrajini Drome i razgovarali sa predstavnicima kooperative koja okuplja preko 350 članova organskih proizvođača koji rade zajedno.
Organski proizvođači iz Crne Gore obišli farme u Francuskoj
Kristina Ćetković
Kristina ĆetkovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

„Iskustva vlasnika farmi i model funkcionisanja kooperative uvjerili su naše proizvođače da treba dalje razvijati organsku proizvodnju, jer je riječ o proizvodima koji se sve više traže na tržištu EU, kao i da je značaj kvalitetnog udruživanja od presudne važnosti za postizanje uspjeha“, saopšteno je iz Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja.

Grupa od 22 organska proizvođača iz Crne Gore, zajedno sa predstavnicima Ministarstva boravi na studijskom putovanju u Francuskoj, a Ministarstvo je organizovalo studijsko putovanje sa ciljem da se organski proizvođači iz Crne Gore dodatno edukuju i sagledaju na koji način funkcionišu organski proizvođači u EU.

Francuska u pogledu iskustava u toj oblasti, kako je saopšteno, predstavlja odličan izbor.

„Na farmi Emanuela Ekstera, čije se gazdinstvo u sistemu organske proizvodnje nalazi šest godina, naši proizvođači su se upoznali sa proizvodnjom 25 različitih vrsta ljekovitog i aromatičmog bilja. Na istom domaćinstvu na organski način uzgaja se 11 vrsta stonog grožđa, kao i više vrsta povrća“, kaže se u saopštenju.

Kako je saopšteno iz Ministarstva, sve to uzgaja se na oko hektar obradive površine na imanju koje se prostire na četiri hektara.

„Vlasnik je iskoristio cjeloukupne zemljišne potencijale, pa mu je, zapravo, uzgoj ruža postala glavna proizvodnja. Ruže distribuira farmaceutskim kućama, a dio prerađuje na svom gazdinstvu praveći slatko, sok i čaj. Sa plasmanom svih proizvoda sa gazdinstva nema problema“, navodi se u saopštenju.

On je, kako su rekli iz Ministarstva, savjetovao kolege iz Crne Gore da ne odustaju od bavljenja organskom proizvodnjom, jer je na kraju uspjeh zagarantovan i stakao da je organska proizvodnja veoma zahtjevna, ali da predstavlja budućnost, jer sve više kupaca želi kvalitet više.

Mogućnosti organske proizvodnje naši proizvođači su mogli da sagledaju i prilikom obilaska dijela gazdinstva Dejvida Pjermorta.

„On je jedan od većih francuskih organskih proizvođača koji se organskom proizvodnjom uspješno bavi već 25 godina. Proizvodnja se odvija na 65 hektara, uglavnom žitarica i povrća, uz izgoj ovaca. jermort je jedan od zadovoljnih evropskih poljoprivrednika koji, kako je kazao gostima iz Crne Gore, nikada ne bi pomislio da mijenja djelatnost“, saopšteno je iz Ministarstva.

Organske farme u Francuskoj, kako je saopšteno, uglavnom koriste energiju sunca, ne samo zbog pristupa ekološkoj proizvodnji, nego i iz razloga smanjenja troškova proizvodnje. Proizvođači iz Crne Gore su imali dosta pitanja za farmere, a posebno u dijelu nabavke i korišćenja sjemenskog materijala.

Ministarstvo je organizovalo studijsko putovanje uz pomoć Ambasade Francuske u Crnoj Gori, a na poziv direktorice francuske Agencije za razvoj organske poljoprivrede Elizabet Mersije, koja je početkom ove godine boravila u Crnoj Gori, kada je sa svojim saradnicima učestvovala na okruglom stolu koji je Ministarstvo organizovalo u cilju edukacije organskih proizvođača.

„Saradnja sa Francuskom u oblasti organske proizvodnje dogovorena je tokom zvanične posjete ministra poljoprivrede i ruralnog razvoja Petra Ivanovića u junu 2013. godine“, zaključuje se u saopštenju.

Portal Analitika

Komentari (0)

Želite da podijelite Vaše mišljenje sa čitaocima? Napišite komentar i započnite diskusiju.

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.