Zanimljivosti

Da li je lakše ukrasti automobil "na dugme"?

U proteklih par godina raste popularnost automobila čiji se motor startuje na dugme umjesto standardnog ključa. Rasprostranjeni su ovi sistemi od malih gradskih automobila do luksuznih SUV modela. Da li je ove automobile lakše ukrasti od tradicinalnih?
Da li je lakše ukrasti automobil "na dugme"?
Kristina Ćetković
Kristina ĆetkovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

Za profesionalce koji se bave krađom automobila opcija kao što su paljenje na žice i slične metode koje oštećuju automobil nisu dozvoljena opcija. Stoga se oni rjeđe odlučuju na krađu automobila koji se pali na ključ jer RFID čip koji postoji kao zaštita, koji se može reprogramirati, ipak traži fizičko prisustvo ključa koji se mora više puta okretati u toku procesa paljenja.

Kod automobila čiji se motor startuje pritiskom na dugme situacija je malo drugačija. Takođe i kod njih postoji pomenuti RFID čip i mora se imati naprava koja će reprogramirati zaštitni sistem ali kako nema fizičkog elementa kao što je ključ čitav proces je znatno olakšan.

Krađa ovakvih automobila je postala prava epidemija u Evropi gdje se najviše kradu luksuzni SUV modeli koji se odmah nakon krađe krijumčare u Istočnu Evropu i Bliski istok. Lopovi kao da imaju "pik" na Range Rover i BMW modele kojih je samo prošle godine u Evropi ukradeno preko 4.000.

Izvor i foto: autoportal.rs

Portal Analitika

Komentari (0)

Želite da podijelite Vaše mišljenje sa čitaocima? Napišite komentar i započnite diskusiju.

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.