Politika

ERJAVEC: Sporazum između BiH i Crne Gore izuzetno značajan

Sporazum o granici između Bosne i Hercegovine (BiH) i Crne Gore izuzetno je značajan i ukazuje na to da je moguće dogovorom riješiti tako komplikovano pitanje, ocijenio je ministar spoljnih poslova Slovenije Karl Erjavec.
ERJAVEC: Sporazum između BiH i Crne Gore izuzetno značajan
Kristina Ćetković
Kristina ĆetkovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

On je za magazin „Slobodna Bosna“ naveo da Slovenija, nažalost, nema takvo pozitivno iskustvo kada je u pitanju granica sa Hrvatskom.

„To pitanje nije riješeno u okviru dogovora, iako smo u jednom momentu bili jako blizu. Kasnije smo mogućnost za rješenje potražili u okviru arbitražnog sporazuma“, rekao je Erjavec.

Prema njegovim riječima, za region je najznačajnije da se granična pitanja rješavaju i da je dobro ako se rješavaju dogovorom između država, a tamo gdje to nije moguće arbitražni sporazum se pojavljuje kao odgovarajući instrument.

Erjavec je naveo da Hrvatska, pored Slovenije, ima neriješena granična pitanja i sa Srbijom, BiH i Crnom Gorom.

„Želio bih da se ta pitanja riješe dogovorom između država, ali to nije uvijek lako, s obzirom da je potrebna obostrana želja i volja da se problemi rješavaju na taj način. Smatram da su BiH i Crna Gora dale izuzetno pozitivan signal međunarodnoj zajednici“, zaključio je Erjavec.

Izvor: Mina; foto: balkans.aljazeera.net

Portal Analitika