Društvo

I znanje nam donosi svjetlost

Danas je na Univerzitetu Donja Gorica u Podgorici otvorena peta regionalna IT manifestacija Fabrika znanja.
I znanje nam donosi svjetlost
Kristina Ćetković
Kristina ĆetkovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

„U periodu od 22 - 23. septembra 2015. godine, Fabrika znanja će „rasvjetliti“ fenomen svjetlosti, uz uvijek aktuelne teme iz svijeta informacionih tehnologija. Uz edukaciju, zabavu, podsticanje kreativnosti i razvijanje praktičnih vještina učenika i studenata, na ovoj manifestaciji će po prvi put biti zastupljeni i edukativni sadržaji za njihove nastavnike i profesore“, stoji u saopštenju kompanije Comtrade.

Otvaranje pogona: U Podgorici se 22. i 23. septembra 2015. održava regionalna IT manifestacija Fabrika znanja, pokrenuta još 2009. godine na inicijativu grupacije Comtrade. I ove godine, Fabrika znanja je organizovana u okviru događaja „Otvoreni Dani Nauke“, pod pokroviteljstvom Ministarstva nauke i Ministarstva za informaciono društvo i telekomunikacije Crne Gore, uz podršku vodećih svjetskih proizvođača hardvera i softvera. Ove godine Fabriku znanja posjetiće 2000 đaka iz Berana, Bijelog Polja, Šavnika, Žabljaka, Budve, Cetinja, Podgorice, Danilovgrada, Bara, Pljevlja, Nikšića, Kotora, Herceg Novog i dr.

Fabriku znanja na Univerzitetu Donja Gorica svečano je otvorio potpredsjednik Vlade Crne Gore i ministar za informaciono društvo i telekomunikacije prof. dr Vujica Lazović.

„Draga djeco, poštovani učenici, studenti, uvažene kolege, veliko mi je zadovoljstvo što danas imam priliku da vas pozdravim i otvorim jedan od najvećih edukativnih događaja u regionu, Fabriku znanja. Zahvaljujem kompaniji Comtrade što je prepoznala značaj petog jubilarnog festivala “Otvoreni dani nauke” u okviru kojih se održava i sama Fabrika znanja. Radujem se što ćete ove godine imati priliku da se bliže upoznate sa naukom o svjetlosti - fotonikom. Svjetlost i fotonika su na putu da postanu ključne tehnologije budućnosti, a ova nauka će u 21. vijeku značiti ono što je u 20. vijeku značila elektronika“, izjavio je Lazović, dodajući da je inovacija nešto što se dešava i što traži velike izazove i podstiče mlade generacije, kao i da današnja generacija ima posebnu prednost jer odrasta zajedno sa tehnologijom.

Ministarka nauke u Vladi Crne Gore, prof. dr Sanja Vlahović poručila je djeci i mladima, posjetiocima Fabrike znanja, da su oni najvažniji posjetioci festivala “Otvoreni dani nauke”. „Ovdje ćete naučiti šta su inovacije i kako da svoje otvorene misli pretočite u nešto što vam sjutra može donijeti konkretnu budućnost i zanimanje. Inovacije su temelj razvoja savremenog društva, a vi ste njegova budućnost, vi ste oni kroz čiju ćemo svijest i ideje živjeti dane koji dolaze. Sve što danas koristimo kao tehnološka i naučna dostignuća, nije ništa drugo do ideje nekih hrabrih i inovativnih ljudi iz prošlosti, koji su bili dovoljno hrabri da njih pretoče u stvarnost. Zato, kroz Fabriku znanja koja već petu godinu govori o tome da takav koncept želimo da primjenimo u našoj zemlji i regionu, naučićete kako da svoje ideje pretvorite u snove.“

Predsjednik kompanije Comtrade Veselin Jevrosimović na svečanom otvaranju je poručio:

„Fabrika znanja, edukativna IT manifestacija naše kompanije, pokrenuta je sa željom da obrazovanje ne bude problem već postane šansa. Proslavljajući mini jubilej – petu godinu u Podgorici – Fabrika znanja će vam se pokazati u punom sjaju, posebno zbog toga što se pridružila obilježavanju Međunarodne godine svjetlosti. Kompanija Comtrade i sama slijedi inovativne puteve razvoja i razmišljanja. Najbolji primjer za ovo je brend Tesla, koji smo kreirali u partnerstvu sa kompanijom Intel, i koji je poslije samo dvije godine postao lider na tržištu. Bilo da su u pitanju tablet, telefon ili televizor, sebi smo postavili cilj da ovi uređaji rade baš kao što izgledaju – besprekorno.”

On je poručio mladima da uvijek gledaju dalje i misle izvan ustaljenih okvira.

“Edukacija je najvažniji uslov za brži razvoj cijelog regiona – vi ste njegov najvrjedniji resurs. Upravo zbog toga, a u duhu Međunarodne godine svjetlosti, na kraju želim da vam poručim: Otvorite oči i umove. Jer, i znanje vam donosi svjetlost.”

U ime domaćina manifestacije, Univerziteta Donja Gorica, prisutnima se obratio rektor prof. dr Veselin Vukotić.

„Želim da u ova dva dana još više probudite svoju želju za sticanjem novih znanja. Već uigrani tandem UDG i kompanija Comtrade, uz podršku agilnih Ministarstva nauke, Ministarstva prosvjete i Ministarstva za informaciono društvo i telekomunikacije vam to mogu pružiti na nivou koji je među najvećim, ne samo u regionu. Zaista, treba da smo ponosni na ovako organizovanu edukativnu IT manifestaciju i mogućnosti koje ona pruža. Ideja Fabrike znanja je puno doprinijela da Univerzitet Donja Gorica postaje Univerzitet nauke i znanja, Univerzitet talentovanih i ambicioznih mladih ljudi, Univerzitet mladih sa vizijom! Kada vjerujete u neku ideju i kada imate viziju, a bogami i hrabrost, kako da je ostvarite - nema u životu prepreka koje vas mogu zaustaviti. On je pokrenuo inicijativu da se potez od Svetog Petra Cetinjskog - koji nas otvorenom knjigom i uzdignutim kažiprstom upozorava: "Bez nauke i znanja nema napretka“-, pa pored UDG i sve do Oboda u Rijeci Crnojevića na putu do Cetinja, zove „Bulevar znanja Podgorica - Cetinje preko Rijeke Crnojevića“.

Od samih početaka Fabrike znanja do danas, blizu oko 17.000 mladih imalo je priliku da se upozna s najnovijim dostignućima iz svijeta informacionih tehnologija. U tome im i ove godine pomažu predavači sa zapaženim karijerama u raznim naučnim i IT oblastima, prenoseći im svoja znanja kroz živopisne primjere i praktične demonstracije.

U punom sjaju: U Međunarodnoj godini svjetlosti, Fabrika znanja nudi mnoštvo zanimljivih i edukativnih sadržaja o prirodi i tajnama svjetlosti, vodeći učesnike kroz istorijat fotonike i njenu primjenu u savremenim tehnologijama, sve do holograma i kvantnih kompjutera. Od poster-prezentacija do praktičnih radionica i zanimljivih uvida u prirodu boja, svjetlosnih fenomena, principa „nevidljivosti“ i magije optičkih iluzija, Fabrika znanja će tokom dva dana otkrivati misterije svjetlosti.

Širenje spektra: Već po tradiciji, glavnina edukativnih sadržaja Fabrike znanja dolazi iz svijeta informacionih tehnologija. Učesnici različitih uzrasta imaće prilike da usvajaju znanja o raznim sigurnosnim i socijalnim aspektima interneta, izradi kompjuterskih igara i web sajtova, programskim jezicima, virtuelnoj stvarnosti, mogućnostima karijera u IT industriji i ostalim aktuelnim temama. Novina koju ove godine unosi Fabrika znanja su edukativni sadržaji za nastavnike i profesore, vezani za bezbjednost mladih na Internetu, kao i za nove koncepte nastave i obrazovanja.

Društvena odgovornost: Svi učesnici manifestacije imaće priliku da provjere svoj napredak i nadmeću se za vrijedne nagrade, što podstiče njihovu motivaciju za interaktivno učešće u raznim programima. Kao i prethodnih godina, očekuje se da stečena znanja posluže kao inspiracija za specijalizaciju u daljem obrazovanju i profesionalno usmjerenje ka IT svijetu koji se neprestano razvija i otvara nove perspektive. Na ovaj način, Univerzitet Donja Gorica i Comtrade grupa nastavljaju da ulažu u edukaciju koja je najvažniji uslov razvoja regiona, ali i u mlade talente koji su njegov najvrjedniji resurs.

Portal Analitika