Zanimljivosti

Sezonsko voće koje štiti od malignih i bolesti srca

Izdvojiti top namirnicu koja dosta može da učini za zdravlje nije nimalo lako. U narodu bi rekli "svako svoga konja hvali“, a pobornici zdrave ishrane zagovaraju različite pristupe kojima opravdavaju zašto su neke grupe namirnica bolje od drugi.
Sezonsko voće koje štiti od malignih i bolesti srca
Kristina Ćetković
Kristina ĆetkovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

U vremenu globalne finansijske krize, ubrzanog životnog stila, pronaći vrijeme za pravilnu i zdravu ishranu privilegija je rijetkih pojedinaca.

Zato, tražimo brza rješenja, namirnice za koje ne treba izdvojiti mnogo novca i koji ne traže dodatno vrijeme za pripremu.

Donosimo vam rješenje, iskoristite mjesec septembar i oktobar pa jelovnik obogatite savršenom namirnicom čija popularnost traje vjekovima. Unesite u svakodnevni jelovnik grožđe nezavisno od vremena kada i gdje jedete.

Grožđe u prevenciji bolesti

Najnovije naučne studije donose saznanja u kojima su zdravstveni efekti redovnog konzumiranja grožđa dalekosežni. Naime, grožđe posjeduje veoma zanimljiv sastav, voda, vlakna i antioksidanti koji toj čudesnoj namirnici daju važnu ulogu u prevenciji kardiovaskularnih bolesti, malignih oboljenja i prevenciji probavnih smetnji kao što je opstipacija (zatvor).

Grožđe sadrži moćne antioksidante koji mogu redovnim konzumiranjem da uspore napredovanje više vrsta malignih oboljenja. Osobe sklone alergijskom rinitisu mogu spriječiti pojavu simptoma redovnim konzumiranjem ove čarobne namirnice. Između ostalog grožđe sadrži flavonoide koji pomažu u regulisanju HDL i LDL holesterola u krvi. Ako želite da smanjite šansu za pojavom kardiovaskularnih bolesti, iskoristite sezonu grožđa i umjesto grickalica redovno konzumirajte ovu ljekovitu i svima pristupačnu namirnicu.

Grožđe – niskokalorijska namirnica

U narodu vlada mišljenje da grožđe kao namirnica deblja međutim istraživanja govore da 10 zrna grožđa ima približno 34 kalorije. Bogato je vitaminom C posjeduje kalijum, bakar i mangan. Ako biramo niskokalorijske namirnice koje imaju zadovoljavajuće nutritivne vrijednosti uz nezaobilazna ljekovita dejstva, naša preporuka je prednost dajte grožđu.

Izvor i foto: b92.net

Portal Analitika