Turizam

Najbolja sezona Luke Kotor

U kotorsku luku do danas je uplovilo 311 brodova, koji su doveli 333.860 putnika, i do kraja kruzing sezone u Boki koja je najavljena za kraj novembra, odnosno početak decembra, očekuje se još sto dolazaka, kazao je za Radio Jadran, izvršni direktor Luke Kotor A.D., Vasilije Kusovac.
Najbolja sezona Luke Kotor
Portal AnalitikaIzvor

"Sve je prema planiranom rasporedu, sa neznatnim smanjenjem mega jahti jer nemamo kvalitetan vez i elektrosnabdijevanje za jahte duže od 30, 40 i 50 m. Ali u svakom slučaju, ovo je najbolja sezona u Luci Kotor. Ono što je za javnost veoma bitno jeste i da je Luka Kotor treća po sidrenju brodova na Jadranu, a četvrta prema broju putnika. Bitno je istaći i da su sve eminetne kompanije prisutne u Luci Kotor", kaže Kusovac.
Na vezovima kotorske luke i danas su dva kruzera "Queen Victoria" koji plovi pod zastavom Bermuda, i holandski "Zuiderdam".
"Za oba broda Kotor je nezaobilazna destinacija" kaže Kusovac. "Queen Victoria" stigla je sa Krfa jutros oko 8 h, a isplovljava večeras u ponoć ka Trstu. Duga je 294 m, na njoj je 1958 putnika, koje opslužuje posada od 978 članova. Holandski "Zuiderdam" dug je 286 m, na njemu je 1958 putnika i 806 članova posade. On je jutros iz Dubrovnika stigao u Kotor, a oko 18 h isplovljava ka Korčuli.
Kusovac podsjeća da je Luka Kotor 20. septembra u Ženevi nagrađena zlatnom medaljom za kvalitet koja bi u četvrtak treblo da stigne u Kotor.

Kad je riječ o najavama za sljedeću sezonu one su sasvim izvjesne i sigurne na nivou ovogodišnje sezone, no ono što još uvijek "visi u zraku" je koncesija, koja ističe do kraja ove godine.
"To je loša vijest makar za mene kao menadžera. Koncesija je privremeno izdata do Nove godine, i prema mojim informacijama, u međuvremenu bi trebalo da bude raspisan javni tender. Kakvi će rezultati biti ja za sada ne znam, ali vjerujem da ćemo nekako dobiti šansu da radimo i dalje, ali sa kojim kompanijama, u kojim procentima, zaista ne mogu da kažem u ovom trenutku", navodi Kusovac.
On je podsjetio i da je Luka Kotor zlatni partner CLIA – Cruis Line International Association, koja okuplja više od 60 renomiranih svjetskih kruz kompanija.
"Na internacionalnom samitu CLIA koji je početkom septembra održan u Hamburgu, i Crna Gora je imala svoje predstavnike ispred kotorske luke, i zaista sam ponosan što dolazimo iz jedne male zemlje, male luke ali sa vrlo visokim ugledom u svijetu, i nosim samo pozitivne utiske sa tog samita", dodao je Kusovac. On podsjeća i da je Luka Kotor u junu u Bečićima potpisala globalni etički kod u turizmu, čime je postala i zvanično članica Svjetske trgovinske organizacije koja je pod patronatom UN.
Kusovac zaključuje i da je najavljeno formiranje Adriatic brenda da bi se umrežile kruzing destinacije Italije, Slovenije, Hrvatske, Albanije, Grčke i Crne Gore, u čemu Crna Gora može da ima lidersku poziciju. Međutim, bez stalne koncesije to neće biti izvodljivo. (Radio Jadran)

Portal Analitika