NATO

Članstvo u Alijansi najbolji bezbjednosni okvir

Članstvo Crne Gore u Alijansi najbolji je bezbjednosni okvir za očuvanje mira i multietničkog sklada, ekonomski rast i razvoj, izgradnju društva vladavine prava i efikasnih institucija, ocijenjeno je na tribini „Crna Gora i NATO integracije“.
Članstvo u Alijansi najbolji bezbjednosni okvir
Portal AnalitikaIzvor

U Danilovgradu je održana tribina građana na kojoj se govorilo o značaju Alijanse u kontekstu savremenih procesa, kao i benefitima za Crnu Goru i daljim aktivnostima uoči decembarske odluke o pozivu za članstvo.

Kako se navodi u saopštenju Komunikacionog tima Savjeta za članstvo u NATO, na tribini su govorili glavni politički savjetnik premijera Milan Roćen, poslanik Darko Pajović i ambasadorka Njemačke u Podgorici Gudrun Elizabet Štajnaker.

„Na skupu je izraženo posebno zadovoljstvo što ova tema od strateškog značaja za budućnost Crne Gore okuplja predstavnike i vlasti i opozicije, i što se o ovim pitanjima vodi otvoreni dijalog, u interesu dobra svih njenih građana“, kaže se u saopštenju.

Naglašeno je da razgovor potpredsjednika Sjedinjenih Američkih Država Džozefa Bajdena s premijerom Milom Đukanovićem predstavlja podsticaj za ispunjenje preostalih obaveza i ohrabrenje uoči očekivanog poziva za članstvo u NATO Crnoj Gori.

„Članstvo u Alijansi je najbolji bezbjednosni okvir za očuvanje mira i multietničkog sklada, za ekonomski rast i razvoj, izgradnju društva vladavine prava i efikasnih institucija, i za doprinos regionalnoj stabilnosti, a time i evropskoj i globalnoj bezbjednosti, jedinstvena je poruka sa ovog skupa“, navodi se u saopštenju.

Štajnaker je podsjetila na nedavnu posjetu izaslanika njemačkog MVP za zapadni Balkan, Tursku i zemlje EFTA Ernesta Rajhela, koji je tokom susreta s predstavnicima vlasti i opozicije prenio punu podršku Njemačke evropskoj i evroatlantskoj integraciji Crne Gore i zapadnog Balkana.

Ona je ukazala na značaj skore posjete NAC, na čelu sa generalnim sekretarom NATO Jensom Stoltenbergom.

Roćen, Pajović i Štajnaker su odgovarali na pitanja o ekonomskom interesu Crne Gore da uđe u NATO, uticaju na razvoj turizma, o opciji neutralnosti, opasnostima od terorizma, načinu donošenja odluka u Alijansi, odnosima sa Srbijom i Rusijom.

„Zajednička poruka tribine je da je poziv Crnoj Gori za članstvo u NATO na dohvat ruke, da treba nastaviti punim tempom sa ispunjavanjem obaveza, uz konstataciju da se reforme društva ne završavaju ni pozivom ni članstvom u NATO, već da će to biti zadatak i budućih vlada i generacija“, zaključuje se u saopštenju.

 

MINA

Portal Analitika