Društvo

NUMANOVIĆ: Porodica da spriječi prisilne brakove

Ugovoreni brakovi među djecom uskraćuju maloljetnicima mogućnost obrazovanja, zapošljavanja, socijalne inkluzije, a uloga porodice u prevencije prisilnih brakova od presudne je važnosti, poručio je ministar za ljudska i manjinska prava, Suad Numanović.
NUMANOVIĆ: Porodica da spriječi prisilne brakove
Portal AnalitikaIzvor

On je na konferenciji povodom predstavljanja projekta „Sprječavanje ranih prisilnih brakova među ranjivim grupama“, naglasio značaj tog negativnog društvenog fenomena podsjetivši da sve potiče od porodice.

Numanović je rekao da je uloga porodice i društvene zajednice u prevenciji ranih prisilnih brakova od presudne važnosti za svaku državu.

„Široka javnost je sve svjesnija ozbiljnosti i  opasnosti posljedica ukoliko se ovaj problem ne tretira pravovremeno i na pravi način. Svako društvo ima obavezu da zaštiti svoje građane, a posebno mladu populaciju. Pored niza negativnih efekata koje nose sa sobom, dječji brakovi uskraćuju maloljetnoj žrtvi mogućnost obrazovanja, zapošljavanja socijalne inkluzije, ali  prije svega toga onemogućavaju postizanje fizičke i mentalne zrelosti za ulazak u brak. Ova djeca,  u najvećem broju djevojčice, žrtve su svoje primarne porodice, a potom i porodice u koju prisilno uđu, fizički nerazvijene, neadekvatno sazrele za ono što im je život opredijelio“, precizirao je ministar.

Vlada, kaže Numanović, intenzivno sprovodi aktivnosti u vezi sa promocijom značaja ostanka u obrazovnom sistemu.

„Svaka nova školska godina bilježi porast broja đaka iz redova romske i egipćanske populacije, dok sa druge strane vidno je smanjena stopa odustajanja od školovanja. Ministarstvo  organizuje kampanje i edukacije roditelja, djece RE aktivistkinja, službenika državne uprave o zaštiti od nasilja u porodici i maloljetničkim prisilnim brakovima među ovom populacijom“, naveo je on.

Ministar je konstatovao da je pravo svakog djeteta da odrasta u sigurnosti i ljubavi tokom svog djetinjstva, kako bi izraslo u odgovornu, empatičnu i zdravu osobu. Na svima nama je odgovornost da im to osiguramo, rekao je Numanović.

Na konferenciji su govorili i ambasadorka Francuske u Crnoj Gori Veronik Brumo, zamjenik šefica Misije OSCE u Crnoj Gori Dan Redford, predsjednica Odbora za rodnu ravnopravnost u Skupštini Crne Gore Nada Drobnjak i savjetnica u Vladinoj Kancelariji za borbu protiv trgovine ljudima, Tijana Šuković.

Iz Misije OSCE u Crnoj Gori najavljeno je da će se ovaj projekat sprovoditi u šest crnogorskih opština.(Portal RTCG)

Portal Analitika