Svijet

Džihadisti masovno napuštaju ID

Na desetine boraca tzv. Islamske države napuštilo je ovu militantnu grupu jer nema ni traga ni glasa luksuzu i automobilima koji su im obećani prije nego su se pridružili, piše Independent.
Džihadisti masovno napuštaju ID
Portal AnalitikaIzvor

Ovakvim slučajevima bavi se studija nazvana "Žrtve, počinitelji, dobra: Priče dezertera Islamske države" koju je izdao Međunarodni centar za proučavanje radikalizacije i nasilja, a koja traži razloge zašto su entuzijastični regruti ID promijenili svoja mišljenja i napustili ovu militantnu skupinu. U pomenutom Centru smatraju da će ovakve priče biti jedan od glavnih načina zaustavljanje stranih boraca koji se pridružuju islamistima u Siriji.

U studiji naglašavaju da svi koji napuste ID zbog ovakvih stvari od u ID su i došli iz sebičnih razloga, odnosno zbog stvari koje im je obećala propaganda.

Lista pritužbi je dugačka

Drugi dezerteri opisuju svoj život u ID dosadnim i žale se da zapravo nedostaje prave borbe i tvrde da su strani borci iskorišćeni.

Mnogim prebjezima, čiji su slučajevi obrađeni u ovoj studiji, smeta brutalnost grupe i ekstremno nasilje prema nevinim civilima i taocima. Nekima smeta međusobno nasilje među borcima gdje zna doći i do ubistava.

Nekim dezerterima nije jasno zašto se ID bori protiv drugih sunitskih pobunjeničkih grupa umjesto da se fokusira na borbu protiv Asada. Takođe im je problematična borba za vlast unutar ID i opsesija vođa sa špijunima i izdajnicima.

Još jedna od glavnih kritika je korupcija unutar ID. Dezerteri iz ID požalili su se oko privilegija koje dobijaju strani borci, a unutar grupe dominantan je rasizam. Naprimjer, navodi se u studiji, jedan indijski regrut morao je čistiti WC samo zbog boje svoje kože.

Na samom početku studije opisan je trenutak kad je britanski borac ID nazvao jednog istraživača ovog Centra i požalio mu se da se džihad ID svodi na borbu između muslimana, dok je Asad zaboravljen.

Glavni razlog za bježanje je činjenica da je zapravo različit stvarni život pod Islamskom državom od onog što su im obećavali. Centar vjeruje da će ovakve priče odgovoriti mlade ljude od priključenja ID-u, a u studiji se nadaju da će to shvatiti i vlade država. Dodaje se da bi trebalo naći načina da ovi prebjezi izađu u javnost i ispričaju svoju priču i na taj način na napuštanje ID natjeraju još nekog stranog borca.

 

Portal Analitika