Politika

SL uslovila DF: Proteste treba održati ispred američke ambasade

Povodom predstojećih protesta predsjedništvo Srpske liste predstavlja uslove, čijim bi prihvatanjem od strane Demokratskog fronta, i naše pristalice imale razlog da se pridruže okupljanjima. Naglašavamo da je najvažnije da protesti budu antisistemski i sa jasnom distancom od NATO pakta i Evropske unije. U svakoj drugoj varijatni, konstatovaćemo da Srbi ne treba da učestvuju u još jednoj privatnoj maskaradi.
 SL uslovila DF: Proteste treba održati ispred američke ambasade
Portal AnalitikaIzvor

“Imajući u vidu priznanje Nebojše Medojevića da je ambasada SAD-a vršila pritisak na funkcionere DF-a da se najtvrđi antisrbi iz redova režima dovedu na čelo opozicije,  jasno je da je američko diplomatsko predstavništvo suštinsko mjesto odlučivanja o političkim procesima u Crnoj Gori. Medojevićevo priznanje je herojsko i istorijsko i zato je neophodno antirežimske proteste organizovati pred američkom ambasadom, pogotovo što se ambasadorka Margaret En Uehara drastično miješa u naše unutrašnje stvari i govori na režimskim NATO tribinama. Pitamo čelnike DF-a, pogotovo lidere PzP-a: šta bi se desilo kada bi ruski ambasador govorio na skupovima protiv ulaska u NATO?”, navodi se u saopštenju.

U slučaju formiranja prelazne Vlade, tražimo moratorijum na proces ulaska u NATO i Evropsku uniju, jer se i jednom i drugom ,,integrativnom putu'' Crne Gore odupire dvije trećine, odnosno polovina građana.

Nova parlamentarna većina koja bi formirala prelaznu Vladu obavezuje svoje poslaničke klubove da odbace nacrt Zakona o slobodi vjeroispovijesti i vrši korekciju postojećeg Ustava kojom se srpskom jeziku daje status službenog, ravnopravno sa crnogorskim, a srpski narod čini konstitutivnim na način na koji se za to zalažu NSD i SNP.

Poslanici DF-a ne moraju da vrate poslaničke mandate jer su im oni neopdhodni za konstituisanje prelazne Vlade, ali treba da vrate plate koje im daje režim i da stupe u kolektivni štrajk glađu, kako je to Andrija Mandić istrajno radio povodom Kosova, kako bi primorali Mila Đukanovića na kapitulaciju i dokazali da sloboda traži ljude.

U slučaju nesupjeha protesta, članovi Organizacionog odbora povlače se iz političkog života čime će se, u svakom slučaju, završiti jedna društvena etapa Crne Gore. Novi kadrovi na čelu DF-a bili bi garant povratka povjerenja u redovima opozicije.

U slučaju neprihvatanja ovih zahtjeva, SL će jasno i glasno pozvati pripadnike srpske nacionalne zajednice da ne čine mobu jednoj grupi nacionalnih Crnogoraca koja ratuje protiv druge, trenutno vladajuće, a nas Srbe želi iskoristiti kao kusur i građane drugog reda na način na koji to radi i sam Milo Đukanović.

“Predsjedništvo SL čestitalo je i pojedinim visokim funkcionerima Nove koji napuštaju tu stranku na način koji jasno ukazuje da sloboda traži ljude koji više neće da trpe prevare”, zaključuje se u saopštenju.

 

Portal Analitika