Društvo

Država formira Klimatski fond, subvencije i krediti za hibridna vozila

U Nacionalnoj strategiji za klimatske promjene do 2030. godine predlaže se formiranje Klimatskog fonda iz koga bi se finansirale sve aktivnosti vezane za klimatske promjene. Takođe, autori Strategije preporučuju državi da uvede subvencije i kredite građanima za kupovinu hibridnih i električnih automobila.
Država formira Klimatski fond, subvencije i krediti za hibridna vozila
Portal AnalitikaIzvor

Prema slovu Strategije, Klimatski fond Crne Gore (KFCG), koji treba da postane ključni instrument za mobilizaciju i raspodjelu sredstava od međunarodnih razvojnih partnera prema aktivnostima u oblasti klimatskih promjena u Crnoj Gori, i koji se može koristiti za raspodjelu nacionalnih javnih sredstava u ovoj oblasti.

  „Takođe, preporučuje se poboljšanje kapaciteta apsorpcije javnog sektora Crne Gore da bi se omogućilo što efikasnije i efektivnije korišćenje domaćih i međunarodnih finansijskih resursa. Preporučuje se i povećanje pristupa međunarodnim tržištima ugljen-dioksida, kako bi se povećali međunarodni finansijski tokovi privatnog sektora za investicije u smanjenje emisija GHG“, navodi se u dokumentu.  

Pored toga, preporučuje se analiza poboljšanja investicione klime za investicije u ovoj oblasti kako bi se povećali tokovi kapitala privatnog sektora, odnosno povećale investicije u oblasti smanjenja emisija GHG investitora iz Crne Gore i inostranstva.  

„Potrebno je uspostavljanje finansijskih mehanizama kojima bi se upravljalo na državnom- nivou - kreditne linije i subvencije koje za cilj imaju mjere kao što su obnavljanje javnog prevoza, kupovinu električnih ili hibridnih vozila, kupovinu sistema za solarnu energiju, prelazak na sistem daljinskog grijanja ili grijanja na biomasu“, navodi se u dokumentu.

 P.Z.

Portal Analitika