Zanimljivosti

Kreće potraga za grobnicom kraljice Nefertiti

Potraga za grobnicom lijepe egipatske kraljice Nefertiti počeće u ponedjeljak, a specijalna oprema ispitaće da li su njeni ostaci položeni u tajnoj prostoriji unutar Tutankamonove grobnice.
Kreće potraga za grobnicom kraljice Nefertiti
Portal AnalitikaIzvor

Tim stručnjaka i britanski arheolog Nikolas Rivs ući će u grobnicu 28. septembra i ispitati da li se iza sjevernog zida nalaze tajna vrata. 

Rivs je prošlog mjeseca objavio studiju u kojoj tvrdi da je pronašao dokaze da je Nefertiti sahranjena u grobnici svog posinka. Rezultati zvaničnog ispitivanja biće objavljeni tek na konferenciji u Kairu nakon završetka radova. 

Ako je Rivsova teorija tačna, to će riješiti mnoštvo nedoumica o Tutankamonovoj grobnici koje su mučile stručnjake. 

Na primjer, pronađeno blago izgledalo je kao da je ostavljeno u žurbi. Sama grobnica smještena je desno od ulaza, iako su u egipatskoj kulturi sa te strane češće sahranjivane kraljice nego kraljevi. 

Osim toga, Tutankamonova grobnica nije ništa veća od njenog predvorja, što je takođe bilo neuobičajeno. 

U kombinaciji sa slikama, Rivs smatra da je grobnica pripadala Nefertiti i da je tek naknadno odlučeno da se tu pregradi mjesto za Tutankamona kao “grobnica u stilu hodnika – grobnica unutar grobnice”. 

Zid iza kog je, prema njegovom mišljenju, grobnica lijepe kraljice, dekorisan je religioznim scenama, možda u ritualu koji je trebalo da joj posluži kao zaštita u “onom svijetu”. 

“Samo jedna kraljica kasne 18. dinastije dobila je takve počasti, a to je Nefertiti”, piše dr Rivs. 

Nefertiti, čije ime znači “ljepotica je stigla”, bila je kraljica Egipta i supruga faraona Amenhotepa IV u 14. veku prije nove ere. 

Ona je sa mužem ustanovila kult Atona, boga sunca, i promovisala umjetnost koja je bila potpuno drugačija od one po dotadašnjim standardima. 

Njena titula znači da je vjerovatno imala i vladarsku funkciju i da je poslije Ehnatonove smrti bila faraon. 

Ipak, uprkos njenom izuzetnom statusu, smrt i mjesto sahranjivanja ostali su misterija do danas. 

Ako je dr Rivs u pravu, skrivena grobnica vjerovatno krije mnogo veće bogatstvo od Tutankamonove. 

“Ako nisam u pravu, nikom ništa, ali ako jesam, ovo je možda najveće arheološko otkriće u istoriji”, rekao je Rivs ranije za časopis “The Economist”.

(B92)

Portal Analitika

Komentari (0)

Želite da podijelite Vaše mišljenje sa čitaocima? Napišite komentar i započnite diskusiju.

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.