Društvo

CZIP i CGES obilježiće Evropsku nedjelju posmatranja ptica

Centar za zaštitu i proučavanje ptica, (CZIP), tradicionalno će obilježiti Evropsku nedjelju posmatranja ptica prvog vikenda oktobra 2015. godine. Milioni migratornih ptica napuštaju Evropu ovih dana i lete ka svojim zimovalištima u Africi.
CZIP i CGES obilježiće Evropsku nedjelju posmatranja ptica
Portal AnalitikaIzvor

Za migratorne ptičje vrste postojanje održivih gnijezdećih područja na sjeveru, očuvanje odmorišta, kao i sigurnost na migratornom putu i prikladna staništa u područjima zimovališta od vitalnog su značaja. Cilj Evropskog dana posmatranja ptica 2015. je podizanje svijesti o čudu ptičje migracije i potreba zaštite ptica na Mediteranu na njihovom putu do Afrike.

Ovogodišnji Evropski vikend posmatranja ptica u Crnoj Gori proteći će u duhu prstenovanja, koje se po prvi put ove godine vrši organizovano u našoj zemlji.

Ovaj događaj upotpunila je podrška Crnogorskog elektroprenosnog sistema (CGES). Naime, na osnovu Memoranduma o saradnji CZIP-a i CGES-a, koji se odnosi na rad na ekološko – prihvatljivim uslovima za gniježđenje određenih vrsta, ova elektroenergetska kompanija je donirala 30 kućica za gniježđenje sivog sokola (Falco peregrinus), rijetke i ugrožene vrste u Crnoj Gori i Evropi. Posebno dizajnirane kućice će nakon finalne pripreme, u kojoj će glavnu ulogu imati učenici ekološke sekcije OŠ “Radojica Perović” iz Podgorice, biti postavljene na stubove visokonaponskih dalekovoda, čijem odabiru se sa značajnom pažnjom pristupilo. Samim tim, na stubovima će se naći veliki broj vještačkih gnijezda, koja  će biti postavljana po fazama.

Riječ je o novom i jedinstvenom projektu u Crnoj Gori koji pokreće Crnogorski elektroprenosni sistem, sa kojim će ova kompanija dobiti posebnu ulogu i odgovornost u zaštiti i očuvanju  prirode.

S obzirom na to da je postavljanje kućica planirano daleko od stijena i tradicionalnih mjesta gdje ove ptice gnijezde, očekujemo gniježđenje svih vrsta sokola u Crnoj Gori, kao i nekih vrsta sova.

Obilježavanje Evropskog dana posmatranja ptica i ujedno pripremanje kućica za gniježđenje sivih sokolova, biće organizovano 3. oktobra 2015. godine na Marezi, sa početkom u 9 časova.

Portal Analitika

Komentari (0)

Želite da podijelite Vaše mišljenje sa čitaocima? Napišite komentar i započnite diskusiju.

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.