Svijet

Britanija gradi nuklearnu elektranu

Britanska vlada je obećala državne garancije vrijedne dvije milijarde funti (3,1 milijardu dolara) za izgradnju prve nuklearne elektrane u zemlji za posljednjih nekoliko decenija, prenijele su agencije.
Britanija gradi nuklearnu elektranu
Portal AnalitikaIzvor

Državne garancije je najavio britanski ministar finansija Džordž Ozborn tokom posjete Kini, uz poruku da je izgradnja nuklearne elektrane u mjestu Hinkli Point potrebna zarad zadovoljenja energetskih potreba Britanije, prenosi agencija Frans pres.

Generalni direktor francuske energetske kompanije EDF, koja je na čelu konzorcijuma zaduženog za izgradnju ovog projekta, pozdravio je garancije Britanije, a procjene su da će do kraja ove godine konzorcijum donijeti konačni odluku o tome da li će investirati u britansku nuklearku, čija je vrijednost procijenjena na 24,5 milijardi funti.

"Odobravanje garancija za infrastrukturni projekat je jesan signal posvećenosti britanske vlade projektu Hinkli Point C", izjavio je predsjednik EDF-a, Vensan de Riva.

EDF je glavni izvođač radova u ovom projektu, u koji su takođe uključene kineske državne kompanije, poput Čajna dženeral nuklear korporejšn i Čajna nešnel nuklear korporejšn.

Očekuje se da će kineske kompanije obezbijediti najveći dio sredstava za projekat i da će steći udio od 40 odsto, ocjenjuje francuska agencija.

Kako navodi Frans pres, planirana je izgradnja dva nova reaktora, koji će, prema procjenama britanskih vlasti, zadovoljavati sedam odsto potreba Britanije za električnom energijom.

Novosti.rs 

Portal Analitika