Zanimljivosti

Darvin nije vjerovao ni u Bibliju, ni u Isusa Hrista

Dvije decenije po objavljivanju knjige „O porijeklu vrsta” tvorac teorije evolucije napisao je da ne vjeruje u Bibliju niti u Isusa kao božjeg sina, a pismo u kojem to navodi naći će se na aukciji.
Darvin nije vjerovao ni u Bibliju, ni u Isusa Hrista
Ana Popović
Ana PopovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

Kratko pismo u kom tvorac teorije evolucije Čarls Darvin priznaje da ne vjeruje u Bibliju, niti u Isusa Hrista kao božjeg sina, moglo bi na aukciji da dostigne cijenu od 90.000 dolara.

U novembru 1880. britanski naučnik je dobio pismo mladog pravnika F.A. Mekdermota koji mu poručuje da uprkos velikom zadovoljstvu s kojim čita njegove knjige, nije izgubio vjeru u Novi zavjet.

"Razlog zbog kog vam pišem jeste da vas zamolim da mi odgovorite sa da ili ne, na pitanje da li vjerujete u Bibliju", piše Mekdermot.

Darvin je odgovorio porukom od svega nekoliko riječi 24. novembra 1880. godine, tačno 21 godinu nakon objavljivanja svoje čuvene knjige "O porijeklu vrsta".

"Žao mi je da vas obavijestim da ne vjerujem u Bibliju kao o božanskom otkrovenju, niti u Isusa Hrista kao o božjem sinu", glasio je Darvinov odgovor.

Slavni naučnik je dugo izbjegavao da odgovori na ovo pitanje koje su mu mnogi postavljali nakon što je 1859. objavio svoj čuveni rad u kom je iznio teoriju o prirodnoj selekciji, po kojoj su vrste evoluirale putem genske varijacije. Darvinova knjiga je skandalizovala hrišćanske čitaoce koji su vjerovali da su ljudi stvoreni po božjem liku.

Iako izuzetno kratka u poređenju sa drugim Darvinovim pismima, poruka upućena Mekdermotu je jedinstvena po svom teološkom sadržaju.

"Za Darvinove kolekcionare, ona je od neprocjenljive vrijednosti. To je tačka na cjelokupnu debatu", navela je za londonski Gardian Kasandra Haton, predstavnica aukcijske kuće Bonam koja je organizator licitacije.

Darvin je decenijama izbjegavao da objavi svoja razmišljanja o evoluciji kako bi od skandala zaštitio svoju porodicu, posebno svoju suprugu koja je bila veoma religiozna.

Čak i u 71. godini, Darvin je bio veoma obazriv kada je izražavao svoje stavove o vjeri.

Mnogi su se pitali zašto je naučnik baš tada odlučio da prekine ćutanje. Istraživanje Univerzitetske biblioteke Kembridža, koja posjeduje najveću kolekciju Darvinovih pisama i dokumenata, pokazuje da Mekdermot nije bio jedini koji želio da sazna naučnikovo mišljenje o Bibliji.

Vjerovatno je da se Darvin umorio od stalnih zapitkivanja ili ga je Mekdermotov iskren pristup, uz obećanje da neće objaviti njegov sadržaj pisma, ma kakav on bio, ubijedio da odgovori na direktan način.

"Možemo samo da zamislimo što je sve prošlo kroz Mekdermotovu glavu kada je dobio odgovor", navela je Haton, dodajući da je advokat održao obećanje i da je pismo ostalo više od 100 godina u tajnosti.

"Više od jednog vijeka se nagađalo o Darvinovoj religioznosti, odnosno nedostatku vjere, ali pismo Mekdermotu iz 1880, koje je pravi istorijski dokument, potvrđuje dokaze da je Darvin tokom druge polovine svog života bio strogi agnostik", napomenuo je Dejvid Kvamen, autor novije Darvinove biografije.

Darvinovo pismo biće prodato 21. septembra u Njujorku zajedno sa drugim njegovim pismima. Na aukciji će se naći i brojni predmeti iz domena nauke i tehnologije, uključujući jedan od prvih Eplovih kompjutera i jedna Enigma mašina.

B92

Portal Analitika

Komentari (2)

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.
G Guest_66456
21.09.2015. 23:54

Ne vjerujem ni ja u Bibliju niti u Isusa kao Božijeg sina, bar ne u tom obliku ali to ne znaci da imam pravo da pravim zakon o vjerama i time unesrecujem vjernike.

1
3
G Guest_55717
22.09.2015. 12:17

Cocorayco - Baš me to živo interesuje što vjernike toliko unesrećuje da u bogomolji ne mogu da se bave politikom. Valjda su tamo da se mole Bogu. Uostalom, to i nije normalno. Vjernici u jednoj bogomolji imaju jednu vjeru a pitaj Boga koliko političkih uvjerenja. Ukoliko neko od vjernika ima suprotno političko ubjeđenje od onoga koje proklamuje svještenik, kako se on osjeća? Ili, da li svi vjernici trebaju da imaju isto političko ubjeđenje? Koliko ja razabiram u bogomolju idu vjernici iz sasvim određenih razloga i bogougodne poruke prenosi im svještenik. Kako bi to izgledalo da te stvari radi političar i da se miješa u posao svješteniku. Koliko sam zapazio političari se veoma obzirni i vaspitani u ophođenju sa vjerskim zajednicama. Isto tako, nijesam zapazio da u pitanje dovode vjeru i vjerska ubjeđenja vjernika i da polemišu o tome.

1
0