Društvo

Obustavljena isporuka vode iz regionalnog vodovoda opštini HN

U petak je obustavljena isporuka vode iz regionalnog vodovodnog sistema opštini Herceg Novi, nakon što je u internoj laboratoriji JP ,,Regionalno vodovod Crnogorsko primorje“ konstatovano da su vrijednosti elektroprovodljivosti i sadržaja hlorida u vodi uzorkovanoj u Kamenarima, iznad koncentracija definisanih važećim pravilnicima, saopšteno je Portalu Analitika iz Informativne službe JP ,,Regionalni vodovod Crnogorsko primorje”.
Obustavljena isporuka vode iz regionalnog vodovoda opštini HN
Ana Popović
Ana PopovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

Kako opština Herceg Novi još uvjek nije spojena na regionalni vodovodni sistem, isporuka vode se vršila korišćenjem infrastrukture tivatskog vodovoda, i to od priključka regionalnog vodovoda za opštinu Tivat pa dalje prema odvojku Kamenari, na kom se vrši isporuka vode opštini Herceg Novi.

Analize vode za piće sa izvorišta ,,Bolje Sestre“, kao i svih distribucionih odvojaka regionalnog vodovodnog sistema uključujući i prekidnu komoru Tivat, sa koje se voda dalje isporučuje stanovništvu Tivta i Herceg Novog, rađene u internoj laboratoriji Regionalnog vodovoda, potvrđuju njenu ispravnost.Uzrokpogoršanja kvalieta  vode na distribucionom odvojku Kamenari, i izrazito velike količine sadržaja hlorida,4 puta veće od  maksimalno dozvoljene vrijednosti, mogao je usloviti upliv morske vode na izvorištu ,,Plavda”jer do akcidentanije moglo doći zbog nezadovoljavajućeg kvaliteta vode izvorišta ,,Bolje Sestre”. Sadržaj hlorida u vodi regionalnog vodovodnog sistema je  čak 500 puta manji od konstatovane vrijednosti u Kamenarima, i riječ je o vodi visokog kvaliteta, klase A1.

DOO ,,Vodovod i Kanalizacija“ Tivat je shodno ranijem dogovoru bio u obavezi da prilikom isporuke vode iz regionalnog vodovodnog sistema opštini Herceg Novi, stavi van upotrebe izvorište ,,Plavda“ kako bi se Herceg Novom (kao i jednim dijelom područja opštine Tivat) isporučivala isključivo voda iz regionlnog vodovodnog sistema.

Od DOO ,,Vodovod i Kanalizacija“ Tivat smo odmah nakon dobijenih rezultata analiza u petak 18.09.2015. godine tražili informaciju da li je do promjena u kvalitetu vode došlo do prodora vode iz izvorišta ,,Plavda“ ili iz nekog drugog razloga (jer je jasno da voda u Kamenarima nije voda iz regionalnog vodovodnog sistema), ali još uvjek nijesmo dobili odgovor od kolega iz tivatskog vodovoda.

Shodno zakonskoj obavezi, Regionalni vodovod je odmah prekinuo sa isporukom vode Herceg Novom i obavjestio nadležne institucije: Upravu za inspekcijske poslove i JU institut za javno zdravlje sa problemom, i očekujemo da će reagovati shodno svojim ovlašćenjima. Dakle, shodno zakonskim obavezama i procedurama propisanim za ponašanje u akcidentnim situacijama, obavjestili smo sve nadležne državne institucije kako bi se ova situacija što prije riješila i opštini Herceg Novi nastavila isporuka higijenski ispravne vode za piće iz regionalnog vodovodnog sistema.

Očekujemo da tokom dana, a najkasnije sjutra dobijemo i zvanične rezultate od jedine ovlašćene i akreditovane laboratorije za ispitivanje kvaliteta vode za piće u Crnoj Gori-Instituta za javno zdravlje, a do tada izražavamo zahvalnost rukovodstvuViK-a Herceg Novi, koje je  i pored deficita u vodi za piće, prihvatilo prekid isporuke iz regionalnog vodovodnog sistema, do utvrđivanja razloga zbog kojih je došlo do promjena u kvalitetu vode u Kamenarima.

U JP ,,Regionalni vodovod Crnogorsko primorje” redovna  kontrola kvaliteta vode za piće koja se isporučuje vodovodnim preduzećima na Crnogorskom primorju je prioritetan zadatak kome smo izuzetno posvećeni. Kvalitet vode za koja se regionalnim sistemom vodosnabdijevanja isporučuje sa izvorišta ,,Bolje Sestre” primorskim opštinama redovno kontroliše JU Institut za javno zdravlje, dok se u internoj laboratoriji Regionalnog vodovoda, na mjesečnom nivou odradi se između 700i 800 analiza različitih parametara kvaliteta vode, što govori o ozbiljnosti s kojom pristupamo kontroli kvaliteta vode koju isporučujemo loklalnim vodovodnim preduzećima na Crnogorskom primorju. Upravo zahvaljujući stalnoj kontroli kvaliteta vode u  našoj laboratoriji smo  i uočili ovaj akcident i reagovali u skladu sa zakonskim obavezama.

Stoga, očekujemo i od naših poslovnih partnera,lokalnih vodovodnih preduzeća na Crnogorskom primorju, da se prema ovim poslovima odgovorno odnose, jer od 2010. godine, kada je izgrađen dio prve faze regionalnog vodovodnog sistema za Crnogorsko primorje, nema razloga da se iz bilo kog razloga stanovništvu isporučuje voda nezadovoljavajućeg kvaliteta, kaže se na kraju saopštenja.

Portal Analitika