Abiznis

Savjet razmatrao Inicijativu za raskid ugovora za bivšu Vojnu bolnicu Meljine

Savjet za privatizaciju i kapitalne projekte na danas održanoj sjednici, kojom je predsjedavao predsjednik Vlade i Savjeta Milo Đukanović, u skladu sa odlukama Skupštine Crne Gore utvrdio je izvještaje o realizovanim investicijama po osnovu Ugovora o dugoročnom zakupu kasarne "Orijenski bataljon" u Kumboru, Ugovora o davanju u dugoročni zakup poluostrva Luštica, opština Tivat (projekat Luštica bay) i Ugovora o davanju u dugoročni zakup poluostrva Luštica, opština Herceg Novi, navodi se u saopštenju dostavljenom Portalu Analitika.
Savjet razmatrao Inicijativu za raskid ugovora za bivšu Vojnu bolnicu Meljine
Ana Popović
Ana PopovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

U Izvještaju o realizaciji Ugovora o dugoročnom zakupu lokacije Orijenski bataljon u Kumboru, konstatuje se da je investitor kompanija Azmont investments u  periodu od 2013. do avgusta 2015. investirala iznos od 90,6 miliona eura i to: u 2013. iznos od 25.2 mil. eura koji se odnosi na pripremne radove za realizaciju projekta, u 2014. godini  iznos od 34.4 mil. eura, a u periodu od 1.1-30.8. 2015. godine, 31 milion eura. Na realizaciji projekta zaposleno je ukupno 65 lica (u kompanijama Azmont investments i Triangle Montenegro). Na građevinskim poslovima zaposleno je 445 lica. Investitor je u izvještajnom periodu za socijalni program, donacije i sponzorstva  izdvojio sredstva u iznosu od oko 470.000 eura. Iz Izvještaja se, takođe, može zaključiti da je Investitor premašio ugovorene investicije za 56%.

Razmatrajući Izvještaj o realizaciji Ugovora o zakupu i izgradnji koji se odnosi na "Luštica Development", opština Tivat, koji je potpisan 23.10.2009. godine između Vlade Crne Gore i kompanije Orascom Development Holding, Orascom Hotel&development SAE, Orascom Hotels Holding SA i Onsa Holding ltd, Savjet je konstatovao da je ukupan iznos realizovanih investicija  od početka radova do avgusta 2015. godine, 69 mil. eura, a koji se odnosi na uplatu zakupnine od 10 miliona eura i na prethodne pripremne radnje na izgradnji. Na izgradnji ovog projekta za upravljanje angažovano je 41 lice, dok je na izgradnji, u prosjeku 300 radnika dnevno. Investitor je u izvještajnom periodu za socijalni program, donacije i sponzorstva  izdvojio sredstva u iznosu od oko 700.000 eura.

Ugovor  o dugoročnom zakupu zemljišta (označenog kao kat. parcele 1539, 1540, 1544, 1564, 1545, 1546, i 1563/2 KO Rose, opština Herceg Novi) sa obavezom izgradnje, razvoja i upravljanja ekskluzivnim turističkim  kompleksom zaključen je 11. septembra 2009. godine između Vlade Crne Gore i konzorcijuma Northstar d.o.o Podgorica  i Equest capital limited Jersey UK. Savjet je konstatovao da se investicija ne realizuje planiranom dinamikom i da je neophodno da nadležni organi nastave sa intenzivnim praćenjem obaveza iz Ugovora.

U skladu sa zaključkom sa prethodne sjednice i zahtjevima sindikalnih predstavnika Savjet je razmotrio izvještaj o realizaciju ugovornih obaveza u vezi ugovorom o kupoprodaji akcija Privrednog društva "Kontejnerski terminal i generalni tereti" AD Bar, koji je pripremila revizorska kuća Ernst &Young Montenegro. U periodu od 17. januara 2014. do 30. aprila 2015. realizovane su investicije od oko 1.2 mil. eura. U vezi sa Socijalnim programom, konstatuje se da je kupac za isplatu otpremnina sa pripadajućim porezima izdvojio iznos od oko 4 miliona eura što predstavlja 65% od  ugovorenog iznosa ( 6.5 miliona eura).

Savjet je na današnjoj sjednici razmatrao i Inicijativu za raskid Ugovora za bivšu Vojnu bolnicu Meljine i s tim u vezi zadužio resorna ministarstva, da u što kraćem roku, pripreme detaljnu informaciju o stepenu realizacije privatizacionog Ugovora i dostave je Vladi na razmatranje i usvajanje.

Savjet je usvojio i Informaciju  sa predlogom aneksa II Ugovora za prodaju 80,9642% akcijskog kapitala društva „Centar za odmor, rekreaciju i liječenje” Igalo AD - Igalo i predložio Vladi da zaduži Ministarstvo održivog razvoja i turizma da u saradnji sa Sekretarijatom za razvojne projekte, u skladu sa ugovornim obavezama, nastavi praćenje aktivnosti na rekonstrukciji / izgradnji depadansa "C" i  „E” i da o tome redovno izvještava Vladu Crne Gore.

Na današnjoj sjednici Savjet je razmatrao i druga pitanja iz svoje nadležnosti, kaže se na kraju saopštenja.

Portal Analitika

Komentari (0)

Želite da podijelite Vaše mišljenje sa čitaocima? Napišite komentar i započnite diskusiju.

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.