Abiznis

Predlog Zakona o energetici dobio zeleno svjetlo Energetske zajednice i EK

Navode Mreže za afirmaciju nevladinog sektora povodom Predloga Zakona o energetici najbolje demantuju činjenice, saopšteno je Portalu Analitika iz Ministarstva ekonomije.
Predlog Zakona o energetici dobio zeleno svjetlo Energetske zajednice i EK
Ana Popović
Ana PopovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

Oni dalje navode koje su to činjenice:

- Nije tačno da je Vlada Crne Gore Predlogom zakona o energetici direktno prekršila Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa EU, kako to navode u Mreži za afrimaciju nevladinog sektora. Naprotiv, Ministarstvo ekonomije je na pomenuti tekst dobilo zeleno svjetlo i od Energetske zajednice, kao i od Evropske komisije. Takođe nije tačno da je prekršen Zakon o kontroli državne pomoći jer je Komisija za kontrolu državne pomoći dala pozitivno mišljenje nakon usvajanja njihovih sugestija na pomenuti tekst.

- Nije tačna ni tvrdnja da se Predlogom zakona uvodi čitav niz odredbi kojima se omogućavaju “subvencije za firme koje grade objekte iz obnovljivih izvora”. Ni u jednom članu zakona, ni važećem kao ni u Predloga zakona, ne pominju se “subvencije za firme”. Dakle, takva formulacija ne postoji.

- Što se tiče podsticaja za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora, poput povlašćene cijene struje, njenog obaveznog otkupa, preko finansijskog oslobađanja od balansne odgovornosti, pa sve do otkupa izgrađene energetske infrastrukture, podsjećamo da ove odredbe nisu novina u predloženom tekstu, već postoje u važećem Zakonu o energetici i uvedene su još 2010. godine, u skladu sa Direktivom EU 2009/28 o promociji korištenja energije iz obnovljivih izvora. Dakle, radi se o podsticajima koje primjenjuju zemlje EU, kao i zemlje članice Energetske zajednice.

- Nije tačan ni navod da je Predlogom zakona predviđen obavezni otkup struje iz obnovljivih izvora po podsticajnoj cijeni od strane Elektroprivrede. I važećim Zakonom o energetici kao i Predlogom zakona je predviđeno da taj otkup vrši Crnogorski operator tržišta električne energije.

- Takođe, nije tačno da se Predlogom zakona o energetici proizvodnja energije iz obnovljivih izvora proglašava javnim interesom, već je od javnog interesa ostvarivanje obaveznog udjela energije iz obnovljivih izvora u ukupnoj finalnoj potrošnji energije, a u skladu sa obavezama preuzetim potvrđenim međunarodnim ugovorom, odnosno Sporazumom o formiranju Energetske zajednice, čiji je Crna Gora član.

Ministarstvo ekonomije će o svemu ovome obavijestiti Sekretarijat Energetske zajednice, kaže se na kraju saopštenja.

Portal Analitika

Komentari (0)

Želite da podijelite Vaše mišljenje sa čitaocima? Napišite komentar i započnite diskusiju.

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.