Svijet

"Ako se otcijepi Katalonija, napolje iz EU"

Španska pokrajina Katalonija će biti automatski izbačena iz Evropske unije i eurozone ako proglasi nezavisnost od Španije, poručuje Evropska centralna banka.
"Ako se otcijepi Katalonija, napolje iz EU"
Portal AnalitikaIzvor

Njene banke će izgubiti pristup finansijskim sredstvima Evropske centralne banke (ECB) dodao je guverner centralne banke Španije, Luis Marija Linde.

"Izlazak iz Evropske unije znači automatski izlazak iz eurozone", izjavio je guverner, dodajući da će banke u Kataloniji prestati da imaju pristup sredstvima ECB-a, prenosi Rojters. 

Najnovije upozorenje dolazi samo nekoliko dana uoči održavanja regionalnih izbora u Kataloniji, zakazanih za nedelju (27. septembar), kada će katalonska koalicija za nezavisnost pokušati da osvoji većinu u parlamentu i da pogura svoje političke ciljeve. 

Španski premijer Marijano Rahoj insistira da je nezavisnost Katalonije neustavna i da je neće dozvoliti. 

"Neizvesnost i tenzije u pogledu izbornih rezultata ugrožavaju katalonske i španske banke", izjavio je Linde, pridružvši se tako zabrinutosti vodećih međunarodnih kreditora, koji tvrde da će otcjepljenje Katalonije donijeti veliku prijetnju finansijskoj stabilnosti u tom regionu. (B92)

Portal Analitika