Politika

Mijović: Ispitati kako je Unipromu prodata imovina KAP-a

Građanski pokret URA upozorava najviše predstavnike Vlade i nadležnih resora da mogu biti pozvani na odgovornost zbog nezakonitog krčmljenja imovine KAP-a i Rudnika Boksita Nikšić. Ono je započeto još devesetih godina kada su njima upravljali Vektra i Glenkor, zatim je nastavljeno štetnim privatizacionim aranžmanom sa CEAC-om, a sada se sprovodi preko Uniproma i sa njim povezanih preduzeća, saopštio je Dejan Mijović, koordinator URA za ekonomsku politiku i EU integracije
Mijović: Ispitati kako je Unipromu prodata imovina KAP-a
Portal AnalitikaIzvor

„To će se vjerovatno desiti tek kada DPS izgubi vlast na predstojećim izborima, ali bi se takav epilog mogao i ubrzati ukoliko je tačno da je crnogorsko tužilaštvo počelo da se bavi svojim poslom. Građanski pokret URA poziva glavnog specijalnog tužioca da obavijesti javnost da li je, u skladu sa članom 30 Zakona o specijalnom državnom tužilaštvu, za postupanje u naročito složenom predmetu, formirao specijalni istražni tim da prouči dokumentaciju o nezakonitom i nenamjenskom utrošku 300 miliona eura državne pomoći dodijeljenoj KAP-u, koju je Državna revizorska institucija dostavila državnom tužilaštvu još 2013 godine.  Ako jeste, očekujemo da nas izvjesti o napretku te istrage ili, u suprotnom, o razlozima za njen eventualni izostanak“, kazao je Mijović u izjavi dostavljenoj Portalu Analitika.

Pokret poziva glavnog specijalnog tužioca da ispita način na koji je preduzeću Uniprom nezakonito, mimo svih pravila slobodne konkurencije, prodata imovina i vlasništvo nad ogromnim zemljištem KAP-a.

„Posebno skrećemo pažnju na najnovije medijske navode da preduzeće Uniprom nije uplatilo obećani novac državi tj. da je taj novac i dalje na posebnom računu i pod kontrolom banke koja mu ga je navodno odobrila kao pozajmicu. Ako je to tačno, Uniprom nije vlasnik KAP-a i ne može da prodaje njegovu imovinu kao staro gvožđe, o čemu izvještavaju mediji ovih dana. Tužilac u tom slučaju ne mora da angažuje eksperte da mu tumače da li je prekšen zakon, već na osnovu rutinskog izviđaja može da podigne optužnicu protiv Uniproma i onih koji mu omogućavaju da tako posluje. Ne treba se čuditi želji Uniprom-a da rasproda KAP kao staro gvožđe jer nije teško izračunati da bi time zaradio mnogo više nego što se je obavezao da plati za njega. Građanski pokret URA takodje upozorava javnost i Skupštinu Crne Gore na skandalozan izbor arbitra osumnjičenog za korupciju da brani državu u sporu koji je protiv nje pokrenuo CEAC. Iako ga je u međuvremenu zamijenila, Vlada je ovim dodatno podstaknula sumnju brojnih posmatrača da su njeni visoki predstavnici možda upleteni u koruptivne aranžmane sa predstavnicima CEAC-a koji su nas već koštali stotine miliona eura, a mogli bi nas dodatno koštati i milijardu eura ako CEAC dobije pokrenuti arbitražni postupak protiv države“, naveo je Mijović.

URA ponovo poziva kolege iz opozicije, SDP-a i manjinskih stranaka da se u okviru kontrolne funkcije Skupštine angažuje revizor koji bi obavio dubinsku (forenzičku) reviziju poslovanja KAP-a i Rudnika Boksita Nikšić. 

„Ovakva revizija je jedini način da se tačno utvrdi kako su Vlada i CEAC njima upravljali, da li je učinjena šteta CEAC-u ili su njegovi i otuđeni predstavnici Vlade zajednički "naduvali" navodnu milionsku štetu radi njenog ciljanog prevaljivanja preko arbitraže na crnogorske poreske obveznike i sticanja kompanijske i lične koristi. To je jedini način da se dođe do istine i da se Crna Gora spasi od isplate ogromne štete ako je ona nastala zbog korupcije, o čemu postoje brojne indicije. Crnogorska skupština je aprila 2013 godine preuzela na sebe veliku odgovornost suprostavljanjem odluci Vlade da sprovede svoj plan rješavanja spora sa CEAC-om. Tom prilikom je ispravno zaključila da je potrebno izvršiti detaljnu reviziju poslovanja KAP-a, ali nije insitirala na sprovođenju tog zaključka. Da bi spriječila ogromnu štetu po državu i njene građane, Skupština mora što prije dovesti taj posao do kraja“, zaključio je Mijović. 

Portal Analitika