Društvo

PAŽIN: Veliki benefiti od zakona o oduzimanju imovine kriminalcima

Skupština Crne Gore počela je raspravu o Prijedlogu zakona o oduzimanju imovine stečene kriminalom, kojim je proširen katalog krivičnih djela u odnosu na mogućnost konfiskacije imovinske koristi stečene kriminalnom djelatnošću.
PAŽIN: Veliki benefiti od zakona o oduzimanju imovine kriminalcima
Portal AnalitikaIzvor

Ministar pravde Zoran Pažin saopštio je da je to jedan od najsloženijih pravnih tekstova, o kojem je Skupština raspravljala. 

"Mi smo Prijedlogom ovog zakona ispoštovali sve međunarodne standrade iz ove oblasti", kazao je Pažin u Parlamentu. On navodi da će zakon biti zahtjevan za primjenu, ali su, kako ističe, benefiti koje može da uživa društvo izuzetno veliki.

Ministar kaže da sama zatvorska kazna ne rješava suštinski pitanje kriminala, posebno ne organizovanog. Pažin je pojasnio da zakon predviđa privremeno oduzimanje, zaplijenu i trajno oduzimanje imovine stečene kriminalom.

"I to sve one imovine, koja je vremenski povezana sa izvršenjem krivičnog djela", kazao je Pažin.

Poslanica Pozitivne Crne Gore Azra Jasavić saopštila je da je ovo jedan od krucijanih zakona u oblasti borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala.  Jasavić ipak poručuje, da će politička volja biti ključna za sprovođenje zakona.

Poslanica DPS-a Maida Bešlić poručila je da će ta pratija podržati usvajanje zakona, jer je to ključni akt u borbi protiv organizovanog kriminala. 

"Ovim zakonom se dostižu međunarodni standardi u oblasti oduzimanja imovine stečene kriminalom... Ovaj zakon trebalo bi da pošalje jasnu poruku da se izvršenje krivičnih djela ne isplati", poručila je Bešlić.

Poslanika DF-a Milan Knežević kazao je, da je prema nekim procjenama oko 6 milijadi eura izneseno iz Crne Gore u sprezi sa organizovanim krimilom.

"Ja bih volio da pojasnite kako ćemo da vratimo taj novac, to je šest budžeta Crne Gore", kazao je Knežević.

Na dnevnom redu pete vanredne sjednice je više zakona iz zdravstva – zdravstvenoj zaštiti, zdravstvenom osiguranju i uzimanju i presađivanju ljudskih tkiva i ćelija u svrhi liječenja.

Poslanici će se izjasniti o predloženim zakonima o energetici i bezbjednosti hrane, kao i o osnivanju Centra za obuku u sudstvu i tužilaštvu. (Portal RTCG)

Portal Analitika