Kužina

Šest jednostavnih recepata sa jogurtom

Niskokalorični i pun korisnih bakterija i vitamina, jogurt je idealan napitak koji jača kosti i imunitet. Evo kako da pripremite zdrave i lagane obroke sa jogurtom...
Šest jednostavnih recepata sa jogurtom
Kristina Ćetković
Kristina ĆetkovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

1. Stavite nekoliko osušenih brusnica ili drugih bobica u visoku čašu. Popunite dvije trećine čaše punomasnim jogurtom. Stavite jedan red muslija sa malo meda po vrhu i poslužite kao doručak.

2. Zgniječite kriške avokada i dodajte limunov sok, nasjeckanu čili papričicu, luk i svježi korijandar. Pomiješajte s jogurtom i možete ga poslužite kao umak za razne specijalitete.

3. Pomiješajte jogurt s nasjeckanim bijelim lukom, nanom i kuminom. Idealan preliv za bareno povrće.

4. Napravite brzi niskokalorični umak za tjesteninu, tako da ga začinite jogurt nasjeckanim bosiljkom, italijanskim peršunom i potočarkom. Malo feta sira u jogurt i dodajte nekoliko nasjeckanih slatkih papričica. Pomiješajte smjesu sa skuvanom tjesteninom i ukrasite crnim biberom.

5. Jogurt može biti i ukusan preliv za krompir. Pomiješajte nasjeckani bijeli luk, maslinovo ulje i limunov sok s jogurtom, posolite i pobiberite i dodajte skuvanim i ohlađenim mladim krompirima.

6. Napravite zanimljivu salatu kombinirajući bulgur, šeri paradajz i rikolu. Napravite preliv od jogurta, nasjeckane nane, bijelog luka i limunovog soka, pa prelite salatu prije posluživanja.

Izvor: Sensa klub; foto: Profimedia

Portal Analitika