Društvo

Crveni krst: Izlet na Žabljak za Romkinje sa Konika

Crveni krst Crne Gore je, kroz projekat „Podrška integraciji i dobrovoljnom povratku RE lica iz Kampova Konik, faza II“, organizovao jednodnevni izlet na Žabljak - NP Durmitor za 46 žena romske populacije sa područja kampova Konik.
Crveni krst: Izlet na Žabljak za Romkinje sa Konika
Portal AnalitikaIzvor

Žene, koje su posjetile NP Durmitor, redovne su učesnice radionica “Porodičnog centra”, koje Crveni krst Crne Gore realizuje od 2004. godine u kampu Konik, a koje imaju za cilj jačanje žene i njene uloge u porodici.

Ove  vrste izleta pružaju mogućnost ženama da upoznaju zemlju u kojoj žive od 1999. godine, saznaju više o istoriji i tradiciji Crne Gore, kao i da  posjete kulturno-istorijske spomenike naše zemlje.

Učesnice radionice  “Porodični centar”  pokazale su veliko oduševljenje kada su u pitanju ovakvi izleti, kazavši da zbog loših uslova života i nemaštine, ne bi imale priliku da obiđu  mnoge gradove i kulturno značajnija mjesta u Crnoj Gori, koje su do sada posjetile u organizaciji Crvenog krsta Crne Gore. One su dodale da im, pored korisnih tema o kojima razgovaraju u radionici, posjete ljekara iz raznih oblasti, kurseva za šivenje i ručne radinosti  i ostalih aktivnosti koje se realizuju u sklopu radionice “Porodični centar”, ovakvi izleti  omogućavaju  i druženje van kampa, odnosno kratak odmor od svakodnevice, pa će sa radošću ispratiti svaki naredni izlet.

„Plan Crvenog krsta Crne Gore je da do kraja godine organizuje još tri slična izleta na mjesta za koja žene pokažu najveće interesovanje. U saradnji sa partnerima UNHCR-om i HELP-om, radiće se na zbližavanju žena iz kampova Konik sa ženama domicilne populacije iz okruženja, pa će u okviru svakog narednog izleta i žene iz okolnih naselja imati priliku da posjete neke od kulturno-istorijskih spomenika i moći će da se priključe radionicama “Porodičnog centra”.

Početkom oktobra, za redovne učesnice radionice “Porodični centar”, Crveni krst Crne Gore podijeliće higijenske pakete koji će sadržati svu neophodnu higijenu za održavanje domaćinstva i lične higijene“, najavljeno je iz Crvenog krsta. 

Portal Analitika

Komentari (0)

Želite da podijelite Vaše mišljenje sa čitaocima? Napišite komentar i započnite diskusiju.

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.