Kultura

Počinje 2. Avvantura Film Festival: Svjetski hitovi i crnogorski kratki metar

Drugo izdanje Avvantura Film Festival Montenegro počeče večeras projekcijom materijala o Crnoj Gori iz italijanskih arhiva koji su snimljeni prije više od stotinu godina, i filma "A Perfect Day" španskog reditelja Fernanda Leona de Aranoe na terasi KIC-a "Budo Tomović" od 21 čas.
Počinje 2. Avvantura Film Festival: Svjetski hitovi i crnogorski kratki metar
Portal AnalitikaIzvor

Na otvaranju ovogodišnjeg izdanja manifestacije, čija je "originalna verzija" početkom mjeseca 6. put održana u Zadru, biće glumci De Aranoinog ostvarenja, Antonio Franić i Goran Grgić. Poslije podgoričke projekcije film "A Perfect Day" počinje muzički dio festivala u KC "Gavroche" uz Ivana Marovića i Milivoja Pićurića

Kako stoji u najavi, na otvaranju će publika prvi put imati priliku da pogleda dva filma koje su italijanski snimatelji zabilježili u Crnoj Gori: "Putovanje kroz Crnu Goru" iz 1910. i "Balkanske zemlje u pokretu" iz 1912. godine. Riječ je o ekskluzivnom materijalu koji je Kinoteka iz Bolonje predstavila na najznačajnijem festivalu starih i restaurisanih filmova "Il Cinema Ritrovato" u julu ove godine. Na snimcima se vide kadrovi sa krunidbenih svečanosti na Cetinju i iz svakodnevnog života Prijestonice, pejsaž Njeguša, Kotor...

Publici će se predstaviti i domaći autori, čiji kratki filmovi već imaju uspješan festivalski život: crnogorska premijera filma "Biserna obala" Dušana Kasalice, "Umir krvi" Senada Šahmanovića i "Zakloni" Ivana Salatića.

Organizatori ističu da je riječ o prvom festivalu dugometražnog igranog filma u posljednjih nekoliko godina koji se organizuje u Podgorici, a njegov cilj je animiranje poklonika sedme umjetnosti i mlade publike.

Gledaoci će do četvrtka u dva programska segmenta - dnevnom i večernjem - imati priliku da pogledaju recentne naslove evropske i svjetske produkcije. Dnevni program će se odvijati u prostorijama Kulturnog centra "Gavroche", od 16 i projekcijama u 18 časova, dok će se večernji program prikazivati na terasi podgoričkog KIC-a od 20 i 22 časova. Ulaz na sve projekcije je besplatan.

- Kinoteka, koja se brine o filmskoj baštini, ali i o statusu filma danas, aktivno učestvuje u projektu koji za cilj ima prezentovanje uzbudljivih filmskih svjetova koji danas sve teže pronalaze put do bioskopskog platna - kazao je glavni urednik Crnogorske kinoteke Andro Martinović najavljujući ovogodišnji program.

- Festivali su dobra prilika kako za upoznavanje sa drugim, nerijetko udaljenim kulturama, tako i za razmjenu iskustava i povezivanje sa filmskim profesionalcima iz drugih zemalja, ali i prilika za mlade ljude da se oprobaju u organizaciji ovakvih događaja i uživaju u drugačijim fimovima - dodala je Sara Radović iz NVO Avvantura Montenegro.

Avvantura Film Festival Montenegro organizuje ova nevladina organizacija u saradnji sa Crnogorskom kinotekom, a uz programsku podršku Avvantura Film Festivala iz Zadra. 

- On je jedan od samo četiri filmska festivala u Hrvatskoj koji podržava Media Desk programa Kreativna Evropa, jer u fokusu ima evropske koprodukcije, širenje i jačanje publike. Drago nam je da u saradnji sa Crnogorskom kinotekom Ministarstvom kulture i Gradom Podgoricom razvijamo saradnju sa Crnom Gorom - riječi su direktora i osnivač Avvantura Film Festivala Sergeja Stanojkovskog.

Program se sjutra nastavljan u KC "Gavroche" gdje će od 16 časova biti prikazan američke produkcije "Shoulder the Lion" u režiji Patrika Rebisa i Erinis Hojer. Dva sata kasnije biće upriličena projekcija filma "Out of Nature" iz Norveške, koji su režirali Ole Gijever i Marte Vold. u KIC-u "Budo Tomović" od 20 časova će publika prvi put u Podgorici vidjedi nagrađenu "Bisernu obalu" Dušana Kasalice. Slijedi američko-italijanska koprodukcija "Leaves of the Tree" u režiji Anta Novakovića, a od 22 časa takođe nagrađivani film "Ti mene nosiš" debitantsko ostvarenje hrvatske rediteljke Anite Juke.

Portal Analitika