Društvo

VIDEO: Večeras svečano otvaranje Dana nauke

Peti Otvoreni Dani nauke biće svečano otvoreni večeras u atrijumu The Capital Plaza-e (nekadašnji Atlas Capital) sa početkom u 19 časova. Festival će otvoriti ministarka nauke Sanja Vlahović i prof. dr Rudiger Voss, direktor CERN-a za međunarodnu saradnju. Nakon ceremonije biće otvorena izložba CERN u Crnoj Gori-čudesni svijet čestica, a u 20 čsaova će biti održan multimedijalni performans pozorišta DODEST „Prometej-pokušaj svjetlosti“.
VIDEO: Večeras svečano otvaranje Dana nauke
Portal AnalitikaIzvor

-Ovo će biti programom najbogatiji i najraznovrsniji Otvoreni dani nauke. Trudili smo se da svaki festival bude nešto novo i da program bude izuzetno kvalitetan, kazala je na današnjoj pres konferenciji koordinatorka festivala i PR Ministarstva nauke Milena Milunović.

Festival se sastoji iz nekoliko segmenata. Prvi je Fabrika znanja, koja će se održavati na Univerzitetu Donja Gorica i u prostorijama Digitalizuj.me u City kvartu. Pored brojnih predavanja, radionica i kvizova, jedan od ključnih segmenata ovogodišnje Fabrike znanja biće izložba pod nazivom „Fotonika“.

-Oba dana imamo kvalitetna predavanja predavača iz Srbije i Crne Gore. Ove godine je, pored opštih predavanja, jako bitno da je Com Trade podržao svjetsku inicijativu UN da je 2015.proglašena Međunarodnom godinom svjetlosti i mi smo pripremili dobru izložbu. Voljela bih da svi dođete i uvijerite se u to, kazala je Lana Mažić, koordinatorka segmenta Fabrika znanja, Can Advertising, Comtrade Group.

U okviru Dana nauke specijalni gost u sklopu programa „Priča o osvajanju kosmosa“ biće američka astronautkinja Marša Ivins, koja je učestvovala u ŠATL misijama. Ona će u OŠ „Vlado Milić“ 22.septembra u trajanju od 09 do 10 časova održati predavanje o svemirskim putovanjima, govoriti o iskustvu o agenciji NASA, te približiti publici kako izgleda život u svemiru, obzirom da je ona provela ukupno 55 dana u svemiru, od čega je njen najduži neprekidni boravak u orbiti oko Zemlje trajao 14 dana.

Miloš Živanović, koordinator segmenta Arheologija i arheolog u Centru za konzervaciju i arheologiju Crne Gore, kazao je da nas ovogodišnjim Danima nauke očekuju sjajne radionice, tribine i izložbe, koje su rađene sa JU Muzeji i galerije Podgorice.

Na arheološkom lokalitetu Duklja 22. i 24.septembra organizovaće se Arheolab, a tribine i izložbe će biti u Kuslevovoj kući, od 18 do 22 časova.

U Galeriji savremene umjetnosti na Kruševcu od 22. do 25.septembra od 10 do 18 časova u organizaciji Prirodnjačkog muzeja biće organizovana Izložba Crna Gora u doba mezozika.

-Na njoj je biti predstavljeni fosili, koji su sakupljeni na teritoriji Crne Gore, a koji su pronađaeni u stijenama mezozijske starosti, kada je Crna Gora bila morsko dno, kazala je Snežana Dragićević, Koordinator segmenta Crna Gora u doba mezozoika.

Pored ovog segmenta izložba uključuje i fotografije eksponata, odnosno skeleta i rekonstrukciju dinosaurusa sa izložbe „Dinosaurusi džinovi Patagonije“.

-Ove godine novina je da smo dodali hemiju i spoj sa hemijom. Što se tiče radionice izdvojila bih neke, ali na samom sta. Ove godine imamo 16 radionica, 30 naših studenata osnovnih i magistarksih kao i saradnju naših 11 nastavnika i saradnika u nastavi. Ono što će djeca moći da vide i uključeni u rad jeste šta su tvo invazivne biljne vrste, da li ih ima na našem prostoru, šta su alergije, predstavila je Slađana Krivokapić, koordinatorka segmenta Biologija i Rukovodilac odsjeka za biologiju Prirodno-matematičkog Fakulteta.

Zbog velikog interesovana od prošle godine, Biotehnički fakultet je odlučio da posjetioce povede na Skadarsko jezero kako bi što bolje upoznali floru i faunu.

21slika2

Između ostalog na festivalu će biti organizovane radionice Orena Farbera, dugogodišnjeg popularizatora nauke. On je posvećen razvoju metoda za izvođenje nastave na kreativan i uzbudljiv način.

Peta noć je noć istraživača kada se tradicionalno u svim gradovima širom Evrope posljednjeg petka u septembru organizuje noć istraživača.

-I ove godine imamo eksperimente uživo, otvorene laboratorije, istraživačke izlete. Centralni događaj je u Umjetni;kom paviljonu. To su eksperimenti uživo i počinju u petak u 12 časova, gdje će biti predstavljeni različita otkrića iz raznih oblasti, kazala je Ivana Živković, koordinatorka segmenta Noći Istraživača, Fondacija za promociju nauke PRONA.

Ove godine biće organizovane tribine sa crnogorskim naučnicima, zatim „Science Cafe“, a od 23 časa do ponoži predviđeno je astronomsko posmatranje neba.

Otvoreni Dani Nauke 2015 počinju večeras i trajaće do 25. septembra.

Sve detaljnije informacije o lokacijama, predavanjima i terminima možete provjeriti na zvaničnom sajtu festivala na www.daninauke.me 

A.S.

 

 

 

 

 

 

Portal Analitika