Abiznis

Potpisan Memorandum o razumijevanju između Uprave carina i Japan Tobacco International

Direktor Uprave carina Crne Gore Vladan Joković i potpredsjednik Japan Tobacco International (JTI) za Zapadni Balkan Kris Vuds potpisali su danas Memorandum o razumijevanju sa ciljem suzbijanja svih vidova ilegalne trgovine duvanskim proizvodima.
Potpisan Memorandum o razumijevanju između Uprave carina i Japan Tobacco International
Portal AnalitikaIzvor

Memorandumom se precizira saradnja u oblasti razmjene informacija, procjene nivoa i izvora ilegalne trgovine duvanskim proizvodima, identifikovanja nelegalnih proizvoda, praćenja kretanja nezakonitih proizvoda od duvana, kao i saradnja u oblasti zaplijene i uništenja ilegalnih proizvoda.

Posao sa ilegalnim proizvodima od duvana, koji čine proizvodnja, promet i distribucija falsifikovanih proizvoda, kao i krijumčarenje originalnog proizvoda radi izbjegavanja poreza i carina, predstavlja sve veći problem i za Crnu Goru. Naime, ilegalna trgovina duvanskim proizvodima negativno utiče na priliv poreskih i carinskih prihoda u budžet, transparentnost tržišta i zaštitu potrošača. Procjena je da nelegalna trgovina čini oko 20 odsto potrošnje duvanskih proizvoda u Crnoj Gori.

„Rezultati koje je Crna Gora ostvarila od početka godine su zaista impresivni. Od januara do kraja avgusta ove godine zaplijenjeno je 5,4 miliona komada cigareta, gotovo za četvrtinu više nego u cijeloj prošloj godini. Za prvih osam mjeseci, sproveden je veliki broj kontrola, koje su rezultirale sa 220 zaplijena, skoro osam puta više nego u cijeloj prošloj godini po čemu je Crna Gora lider u regionu Zapadnog Balkana. JTI borbu protiv nelegalne trgovine smatra prioritetom u poslovanju i zbog toga smo spremni da pružimo podršku svim nadležnim institucijama u rješavanju ovog problema. Smatramo da se države regije Zapadnog Balkana protiv kriminalnih radnji u ovoj oblasti mogu izboriti samo zajedničkim naporima, odnosno međudržavnom saradnjom.  Prethodno je JTI slične ugovore o saradnji zaključio sa EU, Makedonijom, Srbijom i Albanijom“, izjavio je Kris Vuds, potpredsjednik JTI za Zapadni Balkan.

Direktor Uprave carina Crne Gore, Vladan Joković istakao je da raduje činjenica da su odlučne i sistematične aktivnosti Uprave carina u cilju smanjenja učešća sivog tržišta kod prometa duvanskih proizvoda prepoznate i kod legalnih proizvođača cigareta.

“Aktivna saradnja između  Uprave carina i privatnog sektora od suštinskog je značaja za identifikaciju, prevenciju i onemogućavanje šverca cigareta i ostalih duvanskih proizvoda.

Memorandum o razumijevanju pomoći će crnogorskoj Upravi carina da, koristeći tehničke i tehnološke kapacitete JTI-a, lakše uđe u trag ilegalnim duvanskim proizvodima, trgovcima i proizvođačima takvih proizvoda. Obostrana razmjena podataka doprinijeće suzbijanju sivog tržišta”, kazao je Joković.

Portal Analitika