Društvo

PEROVIĆ: Nemamo preveliki razlog da slavimo ekološku državu

Direktor NVO „Ozon“ iz Nikšića, Aleksandar Perović kazao je za Portal Analitika, da imajuću u vidu sve činjenice sa terena, „nemamo preveliki razlog za slavlje“ to što je Crna Gora prije 24 godine proglašena ekološkom državom.
PEROVIĆ: Nemamo preveliki razlog da slavimo ekološku državu
Kristina Ćetković
Kristina ĆetkovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

„Odgovor na pitanje koliko smo zaista ekološka država je kompleksan i može da se posmatra iz više aspekata. S obzirom da su institucije sistema te koje upravljaju državom i postojećim zakonskim okvirom pa i Ustavom i ustavnim odrednicama kakva je ekološka država mislim da danas nemamo nekog preveliki razlog za slavlje“, objašnjava direktor NVO „Ozon“.

Perović podsjeća da smo i danas izloženi istim industrijskim zagađivanjem kao i prije 24 godine kada je na Žabljaku parlament proglasio Crnu Goru ekološkom državom. Sagovornik Portala Analitika naglašava da i dalje nije riješena problematika koja se tiče KAP-a, Željezare, Termoelektrane u Pljevljima, te Brodogradilišta u Bijeloj.

„Imamo i nove probleme - preko 350 divljih deponija koje predstavljaju još jednu ogromnu crnu ekološku tačku i što jednostavno utiče na kvalitet života i životnu sredinu u svakoj crnogorskoj opštini. Mahom u svim crnogorskim opštinama imamo neriješen problem kada su u pitanju otpadne gradske i industrijske vode“, kaže Perović.

Dodaje da su u Crnoj Gori u prethodnoj deceniji izraženi problemi koji se tiču nekontrolisane ekspoloatacije šuma, nelegalnih aktivnosti u rječnim koritima - eksploataciju šljunka i pijeska, te krivolova.

„Vrijeme koje je proteklo u ove 24 godine nismo iskoristili na najbolji način da tu plemenitu i nadasve humanu ideju ekološke države realizujemo. Podsjećam da je idela ekološke države bila zamišljena kao jedan pravac održivog razvoja. Deklaracijom o ekološkoj državi je pravilna valorizacija prirodnih resursa trebalo da zamijeni dotadašnje insistiranje na velikim industrijskim kompleksima, na privrednim tehnologijama koje su i 1991. godine bile prevaziđene i zastarjele i u koje se ništa u međuvremenu nije uložilo“, zaključuje sagovornik Portala Analitika.

Podsjećamo, Deklaracija o ekološkoj državi Crnoj Gori usvojena je na sjednici republičkog parlamenta koja je održana na otvorenom na Žabljaku 20. septembra 1991.

U deklaraciji je bilo definisano strateško opredeljenje zemlje da usvaja i primenjuje najviše standarde i norme iz oblasti zaštite životne sredine, očuvanja prirode i ekonomskog razvoja na principima ekološki održivog sistema.

K.Ć.

Foto: cdm.me

Portal Analitika

Komentari (0)

Želite da podijelite Vaše mišljenje sa čitaocima? Napišite komentar i započnite diskusiju.

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.