Svijet

Švedska uvela šestočasovno radno vrijeme

Švedska je uvela novo radno vrijeme u trajanju od šest sati, što je rezultat ekperimenta koji je dokazao da su radnici efikasniji ukoliko imaju više vremena za odmor. Plate su ostale iste, a kako bi se nadomjestio nedostatak od dva sata gdje je potrebno zapošljavaju se novi radnici, javljaju regionalni portali pozivajući se na Guardian.
Švedska uvela šestočasovno radno vrijeme
Portal AnalitikaIzvor

Eksperiment sa skraćenim radnim vremenom sproveli su u jednom staračkom domu.

– Ranije sam stalno bila iscrpljena, došla bi kući i legla na kauč. A, sada imam puno više energije za rad i porodični život – rekla je Lize Lote Paterson, jedna od 82 medicinske sestre u staračkom domu u Geteborgu.

Ovaj test je ohrabrio i druge poslodavce da urade isto, pa je Odsjek ortopedske hirurgije Univerzitetske bolnice u Geteborgu skratio radno vrijeme za dva sata, a isto su učinila i dva odsjeka jedne bolnice na sjeveru Švedske.

Ovaj trend u toj razvijenoj i za život poželjnoj zemlji nije ograničen samo na javni sektor, već su i privatnici postali svjesni da kreće radno vrijeme povećava produktivnost radnika.

Zbog skraćivanja radnog vremena starački dom morao je da zaposli još 41 osobu, ali to im ne predstavlja problem.

– Sada je puno bolje, a standard njege je veći. Od 1990. godine imali smo više posla i manjak ljudi, to više nije slučaj. Ranije je među zaposlenima bilo dosta bolesti i depresije, a ovaj posao zahtjeva konstantnu budućnost i kreativnost. Ne smijemo dozvoliti da stariji ljudi u domu žive pod stresom, jer se onda taj stres prenosi na sve nas – rekla je Lize Lote Peterson.

Tojota servisni centar u Geteborgu radno vrijeme je skratio na 6 sati još prije 13 godina, a plate nijesu smanjivali. Zbog te odluke nikad nisu zažalili. Klijenti su ranije bili nezadovoljni, jer su radnici pod stresom često griješili. Za njih radi 36 mehaničara, a profit im je zbog promjene radnog vremena zaposlenih porastao čak za 25 odsto.

(Blic)

Portal Analitika