Svijet

Cipras: Pred nama je put rada i borbe

Pobjednik izbora u Grčkoj, ljevičarska partija Siriza Aleksisa Ciprasa će očigledno lako sastaviti novi kabinet jer je koalicija sa dosadašnjim partnerom,Nezavisnim Grcima izvjesna.Atinska RTV SKAI javlja da su se sinoć, svega dva sata poslije završetka glasanja, o formiranju vlade dogovorili Aleksis Cipras, pobjednik izbora i šef ljevičarske stranke Siriza, i predsjednik male desničarske stranke Nezavisni Grci, Panos Kamenos.
Cipras: Pred nama je put rada i borbe
Portal AnalitikaIzvor

Na vanrednim parlamentarnim izborima u Grčkoj ljevičarska Siriza osvojila je 145 poslaničkih mjesta u parlamentu, a opoziciona koalicija Nova demokratija 75.

Slijede Zlatna zora sa 18 mjesta i Pasok koje je osvojio nešto manje od nacionalista, 6,28 odsto glasova.

Znatno manje imaju komunisti sa 5,55 odsto glasova i 15 mjesta u parlamentu, Nezavisni Grci koalicioni partner Sirize u prethodnoj vladi ima 10 mjesta sa 3,69 glasova i Unija centralista ima devet mjesta sa osvojenih 3,43 odsto glasova.

Odziv na izborima je bio 55,4 odsto, manje nego na januarskim izborima kada je bio 63,6 odsto.

Cipras je juče na trećem ključnom glasanju u Grčkoj ove godine, poslije izbora u januaru i referenduma u julu - ponovo izašao kao pobjednik i tako će drugi put ove godine, ponovo dobiti mandat za formiranje vlade.

Cipras je, u prvom obraćanju po proglašenju pobjede poručio da je Siriza dobila nov četvorogodišnji mandat za oporavak zemlje, ali da on neće doći pomoću magije, već pomoću teškog rada.

"Postigli smo ogromnu pobjedu, to je narodna pobjeda. Žestoko smo se borili. Grčki narod nam je dao jasan četvorogodišnji mandat za borbu", rekao je Cipras obraćajući se vatrenim pristalicama u centru Atine.

"U Evropi danas, Grčka i grčki narod postali su sinonim za otpor i dostojanstvo i ova borba će se nastaviti još četiri godine", istakao je Cipras.

"Čekaju nas teškoće, ali smo takođe na čvrstom tlu. Iz te bitke nećemo se oporaviti magijom, već samo sa teškim radom", poručio je lider Sirize.

Britanski "Gardijan" navodi da je očigledno da Cipras ima takav nivo političke trajnosti koji bi mali broj ljudi predvidio, a da veliki dio grčkog društva pokazuje nevjerovatno strpljenje prema njemu.

Dok se prethodnih nedjelja činilo da će izbori biti neizvjesni, ispostavilo se da se lider Sirize "samo lagano prošetao", piše britanski list.

Njemački "Zidojče cajtung" ocjenjuje da je Cipras učinio nezamislivo: prihvatio paket štednje i ne samo da je politički preživio, već je sa Sirizom osvojio nov mandat.

Grčka već ima iskustva sa politikom štednje. Prvi paket pomoći je 2011. godine koštao vlasti šefa Pasoka Jorgosa Papandreua, a drugi Antonisa Samarasa iz Nove demokratije.

Cipras će očigledno lako sastaviti cabinet jer je koalicija sa dosadašnjim partnerom,Nezavisnim Grcima izvjesna.Atinska RTV SKAI javlja da su se sinoć, svega dva sata poslije završetka glasanja, o formiranju vlade dogovorili Aleksis Cipras, pobjednik izbora i šef ljevičarske stranke Siriza, i predsjednik male desničarske stranke Nezavisni Grci, Panos Kamenos.

Portal Analitika

Komentari (0)

Želite da podijelite Vaše mišljenje sa čitaocima? Napišite komentar i započnite diskusiju.

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.