Politika

Rasprava o oduzimanju imovine stečene kriminalom

Poslanici parlamenta danas bi trebalo da raspravljaju o Predlogu zakona o oduzimanju imovine stečene kriminalom, kojim je proširen katalog krivičnih djela u odnosu na mogućnost konfiskacije imovinske koristi stečene kriminalnom djelatnošću.
Rasprava o oduzimanju imovine stečene kriminalom
Portal AnalitikaIzvor

Na dnevnom redu pete vanredne sjednice je više zakona iz zdravstva – zdravstvenoj zaštiti, zdravstvenom osiguranju i uzimanju i presađivanju ljudskih tkiva i ćelija u svrhi liječenja.

Poslanici će se izjasniti o predloženim zakonima o energetici i bezbjednosti hrane, kao i o osnivanju Centra za obuku u sudstvu i tužilaštvu.

Odbor za politički sistem, praosuđe i upravu ranije je podržao Predlog zakona o oduzimanju imovine stečene kriminalom, koji je ocijenjen kao najsloženiji zakonski tekst, u korpusu propisa koji uređuju pravosuđe i postupke pred sudovima.

„Imamo savremen, pravno i stručno utemeljen tekst, koji je usaglašen sa svim standardima Evropske unije u ovoj oblasti”, rekao je ministar pravde Zoran Pažin na sjednici Odbora.

Prema riječima Pažina, osnovni princip je da niko ne smije da zadrži imovinsku korist koju je pribavio krivičnim djelom.

“Sva dosadašnja kriminološka istraživanja pokazuju da sama osuda učinilaca krivičnih djela na zatvorske kazne, posebno ako se prihvati prigovor koji se ponekad čuje da je sudska kaznena politika nekada neprijereno blaga u tim oblastima, pokazuje da sama osuda počinilaca ne rješava ozbiljno ovo pitanje“, kazao je on.

Pažin je kazao da Tužilaštvo ima mogućnost, i prije nego što se obrati sudu, da naredbom uredi to pitanje i privremeno zabrani raspolaganje iznosom sa bankovnoh računa, potraživanjima iz obligacionih odnosa, udjelima i akcijama iz privrednih društava kao i prihodima ostvarenih na osnovu udjela privrednih društava.

„Imajući u vidu da se na ovaj način u visokoj mjeri suspenduju ljudske slobode i prava, postoji obaveza Tužilaštva da bez odlaganja o tome obavijesti sud koji je u prilici da preispita takve odluke Tužilaštva”, rekao je Pažin.

 

Portal Analitika