Društvo

ANDRIJAŠEVIĆ: Nedopustivo da se vjerski poglavari ponašaju kao političari

Nedopustivo je i opasno da se vjerski poglavari ponašaju kao politički lideri ili da se vjerske zajednice dominantno zanimaju političkim temama. Za mene nije problem što vjerski velikodostojnik kritikuje neku odluku vlasti, posebno onu koja se odnosi na crkvu, ali je problematično kada to radi kao pripadnik ili čak predvodnik opozicionog bloka - kaže u intervjuu Pobjedi istoričar i direktor Centra za geopolitiku prof. dr Živko Andrijašević.
ANDRIJAŠEVIĆ: Nedopustivo da se vjerski poglavari ponašaju kao političari
Portal AnalitikaIzvor

On ističe da ,,ne zna u kojoj se to zemlji, osim u Crnoj Gori, izvještaj sa liturgije uvijek objavljuje na novinskim stranama rezervisanim za politički život“.

- A što bi se desilo da u petak, nakon klanjanja, poglavar Islamske zajednice u Crnoj Gori izjavi da Crna Gora treba da podrži politiku Turske prema Kurdima, a nakon nedjeljne mise kotorski biskup saopšti da je savez Crne Gore sa Srbijom i Rusijom isto što i Hitlerov Trojni pakt. Zamislite da oni redovno daju ovakve izjave kao što to čini poglavar jedne vjerske zajednice u Crnoj Gori. Na što bi onda ličila Crna Gora i da li je to uloga koja pripada vjerskoj zajednici? Ovakvo političko angažovanje neprimjereno je za bilo koje svešteno lice i predstavlja zloupotrebu vjerskog obreda - zaključuje Andrijašević.

U intervjuu Pobjedi govori o svom istraživačkom istorijskom radu, crnogorskim vladarima, prošlosti i budućnosti Crne Gore.

Opširnije u Pobjedi...

Portal Analitika