Abiznis

Istraživanje nafte: Kompanije se ne dvoume, uskoro ugovori u parlamentu

Razgovori sa kompanijama koje su dostavile ponude za istraživanje i proizvodnju nafte i gasa u crnogorskom podmorju - bivšem ,,ulcinjskom bloku“ - ušli su u završnu fazu, pa se očekuje da uskoro prijedlozi ugovora i odluke o dodjeli koncesija krenu ka Vladi i parlamentu na usvajanje, saznaje Pobjeda.
Istraživanje nafte: Kompanije se ne dvoume, uskoro ugovori u parlamentu
Portal AnalitikaIzvor

Konačnu odluku o koncesijama donose, na prijedlog Vlade Crne Gore, poslanici u Skupštini. Ponudu su dostavili konzorcijumi koje čine američki Marathon Oil Corporation i austrijski OMV, italijanski Eni i ruski Novatek, kao i grčki Energean Oil & Gas i britanski Mediterranean Oil & Gas. U Ministarstvu ekonomije Pobjedi su kazali da se sa procedurom izbora najboljeg ponuđača ne kasni, niti da ima najava da neko od naftaša odustaje od našeg podmorja.

- Nemamo informacije o tome da se kompanije dvoume, a ni najava o odustajanju od projekta - saopštili su iz Ministarstva u odgovoru na naše pitanje da li neki spoljni faktori - recimo cijena nafte - usporavaju dodjelu koncesija, zbog čega bi kompanije koje su dostavile ponudu mogle da se dvoume. Vlada Crne Gore, kažu u Ministarstvu, ne kasni sa izborom najboljeg ponuđača za istraživanje i proizvodnju ugljovodonika jer rok nije definisan u bilo kom zakonskom aktu, niti u tenderskoj dokumentaciji. - Više puta smo saopštili da vrijeme ne igra ključnu ulogu, posebno ne nauštrb kvaliteta. S obzirom na to da se radi o veoma složenom i komplikovanom tenderskom procesu, koji se prvi put radi u Crnoj Gori, želimo da budemo sigurni da će izbor komapanija, podjela teritorije, izbor obaveznog radnog programa, obezbijediti kvalitetan način valorizovanja ugljovodoničnog potencijala podmorja Crne Gore - objasnili su iz Ministarstva. (Opširnije čitajte u današnjoj Pobjedi)

Portal Analitika

Komentari (0)

Želite da podijelite Vaše mišljenje sa čitaocima? Napišite komentar i započnite diskusiju.

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.