Svijet

Merkel: Njemačka ne može sama

Kancelarka Njemačke Angela Merkel poručila je danas da Evropa mora da podijeli odgovornost u borbi s masovnom migracijom. Njemačka ne može da prihvati one koji dolaze samo iz ekonomskih razloga, dodala je Merkel.
Merkel: Njemačka ne može sama
Portal AnalitikaIzvor

"Njemačka je voljna da pomogne. Ali, to nije samo izazov za Njemačku nego za cijelu Evropu. Evropa mora da djeluje zajednički i preuzme odgovornost. Njemačka ne može da izvrši taj zadatak sama", naglasila je Merkelova, na sastanku privrednih sindikata.

Kako ocjenjuje agencija Rojters, Merkel je, skeptičnijim tonom prema migracijama nego proteklih sedmica, upozorila da Njemačka ne može da pruži zaštitu onima koji svoju zemlju napuštaju iz ekonomskih razloga, već onima koji bježe od rata i progona.

"Mi smo velika zemlja. Mi smo jaka zemlja. Ali, misliti da mi sami možemo da riješimo sve svjetske probleme nije realno. Želimo da prihvatimo one kojima je to potrebno, ali moramo da poručimo onima koji dolaze iz drugih razloga, iz ekonomskih razloga, da nemaju perspektivu da ostanu", kazala je Merkel.

rtcg.me

Portal Analitika