Društvo

Ministarstvo: Nećemo dozvoliti da se rasprava izmjesti na teren politike i ideologije

Ministarstvo za ljudska i manjinska prava kazalo je da je netačna ocjena mitropolita crnogorsko primorskog Amfilohija da je Nacrt zakona o slobodi vjeroispovijesti pisan s ciljem da se crkva pretvori u državnu religiju jedne minorne partije i njene ideologije.
Ministarstvo: Nećemo dozvoliti da se rasprava izmjesti na teren politike i ideologije
Portal AnalitikaIzvor

"To je samo jedan u nizu providnih pokušaja da se rasprava o Nacrtu zakona izmjesti na teren politike i ideologije, na šta Ministarstvo neće pristati", poručuju u ovom Vladinom resoru.

Tvrde da je netačna i ocjena da su ovaj zakon pisali ateisti.

"Niko nema pravo da licitira s bilo čijom vjerskom pripadnošću. Nacrt zakona su pisali oni koji imaju zakonsko ovlašćenje za taj posao, a njihova uvjerenja su njihova lična stvar. Radna rupa za izradu Zakona o slobodi vjeroispovijesti je formirana u julu 2014. godine i ona je u skladu sa mandatom svoj posao obavila profesionalno, što je i Vlada Crne Gore na sjednici 30. jula 2015. godine potvrdila kada je Nacrt zakona o slobodi vjeroispovijesti jednoglasno utvrdila", objasnili su u Ministarstvu.

Ministarstvo pozdravlja odluku mitropolita Amfilohija da se iz reda protivnika priključi snagama koje su za članstvo Crne Gore u EU.

"Izgleda da Nacrt zakona o slobodi vjeroispovijesti već daje značajne pozitivne rezultate. Posljedica ovog naglog zaokreta je prošlonedjeljna posjeta predstavnika Mitropolije crnogorsko-primorske i Eparhije budimljansko-nikšićke evropskim institucijama u Briselu", kazali su u ovom Vladinom resoru.

Ministarstvo pozdravlja to što su u Briselu izjavili da su saglasni u ocjeni da je u skladu sa članom 17 Lisabonskog sporazuma neophodno voditi otvoren, transparentan i stalni dijalog između predstavnika Evropske unije i crkava i vjerskih zajednica u duhu poštovanja njihovog identiteta i specijalnog doprinosa u procesu integracija.

“Tako su Mitropolija i Eparhija postale specijalni faktori koji doprinose evropskim integracijama Crne Gore", ukazali su u Ministarstvu.

Jedan od zaključaka njihovih sastanaka u Briselu je da se unaprijedi dijalog između države Crne Gore sa vjerskim zajednicama koji bi počivao na principima međusobnog poštovanja i bio u skladu sa opšteprihvaćenim civilizacijskim vrijednostima. Ministarstvo u potpunosti podržava i prihvata ovaj zaključak.

"Vlada Crne Gore i Ministarstvo za ljudska i manjinska prava godinama imaju takav odnos prema Mitropoliji i Eparhiji. Takav stav je Vlada Crne Gore usvojila i u okviru zaključaka kada je utvrdila Nacrt zakona o slobodi vjeroispovijesti 30. jula 2015. godine. Tada je Ministarstvo za ljudska i manjinska prava zaduženo da tokom sprovođenja Programa javne rasprave održava neposrednu komunikaciju sa predstavnicima vjerskih zajednica, i Ministarstvo je već prvog dana javne rasprave, 3. avgusta, između ostalih, uputilo Mitropoliji i Eparhiji poziv za neposredan dijalog", naglasili su u Ministarstvu. 

Ipak, dodaju oni, neposredan dijalog je izostao u pojedinim slučajevima.

"Sabotiranje Programa javne rasprave u direktnoj je suprotnosti sa potrebom za neposrednim otvorenim dijalogom. Predstavnici Evropske unije sada upućuju na ono što su Vlada Crne Gore i Ministrastvo za ljudska i manjinska prava od početka nudili. Ministarstvu je drago da su i predstavnici Mitropolije i Eparhije sada spremni na dijalog. Za dijalog nikad nije kasno i dijalog je uvijek koristan", poručuju u ovom Vladinom resoru

S obzirom na to da je Javna rasprava o Nacrtu zakona o slobodi vjeroispovijesti produžena do 30. septembra, Ministarstvo za ljudska i manjinska prava poziva predstavnike Mitropolije crnogorsko-primorske i Eparhije budimljansko-nikšićke, i ostalih vjerskih zajednica, da se nastavi neposredan dijalog o Nacrtu zakona i da se tako riješe sva sporna pitanja.

"Neophodna su iskrena opredjeljenja za saradnju i za tolerantne razgovore, a Ministarstvo potvrđuje takvo opredjeljenje", ocijenili su u Ministarstvu.

Ministarstvo svim zainteresovanim subjektima poručuje da su neosnovana strahovanja da će ovaj zakon ugroziti bilo koje pravo, a pogotovo pravo na svojinu.

"Crna Gora to pravo štiti Ustavom i drugim zakonima koji se tiču te oblasti. Takođe, država ima pravo da utvrdi šta je njena svojina i da tu svojinu zaštitu. Država je obavezna da poštuje ova prava i zbog članstva u međunarodnim organizacijama koje štite principe demokratije, ljudska prava i slobode. Zato su u Nacrtu zakona o slobodi vjeroispovijesti uvažene preporuke iz “Smjernica za pregled zakonodavstva u vezi sa vjerom ili uvjerenjem” i “Smjernica o pravnom subjektivitetu vjerskih zajednica” koje su zajednički izradili odgovarajući organi OEBS-a i Savjeta Evrope. Ovi dokumenti, kao i saradnja sa međunarodnim organizacijama koje se bave pitanjem slobode vjeroispovijesti, biće veoma značajni u procesu izrade Predloga zakona o slobodi vjeroispovijesti", objasnili su u ovom Vladinom resoru.

Zato Ministarstvo uvjerava sve vjerske zajednice, građane i, uopšte, sve zainteresovane subjekte, da država Crna Gora, Vlada i Ministarstvo žele da afirmišu i zaštite slobodu vjeroispovijesti i da garantuju slobodu djelovanja i autonomiju vjerskih zajednica, u skladu sa pravnim poretkom Crne Gore.

"Polazeći od tog opredjeljenja, Ministarstvo poziva sve zainteresovane subjekte da daju konstruktivan doprinos izradi Predloga zakona o slobodi vjeroispovijesti", poručili su u Ministrstvu.

CdM

Portal Analitika

Komentari (1)

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.
G Guest_82718
21.09.2015. 04:14

Srpska Crkva na celu sa Afiofijem je konacno shvatila da se lazno postavlja u Crnoj Gorii da ce morati da vrati svu Crkvenu Imovinu koja pripada Crnoj Gori A koju je Spc nasilno otela.Do neki dan Afilofije je izjavljivao da ne podrzava ulaz Crnre Gore u Evropsku Uniju i Nato dok sada se vidi od ovih Afilofijevih Pretstavnika da im Brisel nije bas udovoljijo sto su pogresno prestavili da su oini koji su ugrozeni.Napokon i Evropa to shvaca i Spc mora da se povije Crnogorskim Zakonima i da Postuje CPC i Crnogorski Naciju ako zeli da opstane u Crnu Goru Drukcije sretan im put dalje od Crne Gore Dosta je vise Lazi i Lopovluka SPC po Crnoj Gori

0
0