Društvo

Šofranac: U ovom trenutku ne očekujemo izbjeglice

Crna Gora ne očekuje u ovom trenutku priliv izbjeglica, ali je spremna da odgovori izazovu ukoliko se to dogodi, kazao je za Portal RTCG direktor Uprave za izbjeglice i azilante i predsjednik Operativnog tima za sistem azila na nivou Crne Gore Željko Šofranac.
Šofranac: U ovom trenutku ne očekujemo izbjeglice
Portal AnalitikaIzvor

"U kontaktu smo s kolegama iz regiona i pratimo situaciju", rekao je Šofranac.

On je naglasio da u koordinaciji aktivnosti vezanih za eventualni dolazak većeg broja izbjeglice učestvuju nadležne službe i nekoliko ministara.

Podsjetimo, trenutno se na Balkanu nalazi nekoliko stotina hiljada izbjeglica iz ratom zahvaćenih arapskih zemalja, prije svega Sirije i Iraka. Većina njih pokušava da kroz Hrvatsku uđe u Sloveniju i Mađarsku, kako bi stigli do Njemačke i tamo zatražili azil, nakon što je Budimpešta naložila zatvaranje graničnih prelaza ka Srbiji.

Toliki broj ljudi koji žele da pređu granicu je izazvao probleme u zemljama regiona, te je Hrvatska zatvorila granične prelaze ka Srbiji, a Slovenija obustavila zeljeznički saobraćaj ka Hrvatskoj, Srbiji i Mađarskoj. Budimpešta tvrdi da je sinoć hrvatska policija pomogla hiljadama izbjeglica da pređu granicu i uđu u Mađarsku.

U Crnoj Gori nije zabilježen veći priliv izbjeglica.

Portal Analitika