Društvo

GA POVODOM DANA MIRA: Podjele i manipulacije emocijama neprihvatljive

Crna Gora mora intenzivno da radi na uspostavljanju mira unutar države, a svaki pokušaj podjela, manipulacije emocijama uz odustvo dijaloga, tolerancije i racionalnog rješavanja problema je neprihvatljiv, saopšteno je iz Građanske alijanse, povodom 21. septembra - Međunarodnog dana mira.
GA POVODOM DANA MIRA: Podjele i manipulacije emocijama neprihvatljive
Portal AnalitikaIzvor

Iz GA poručuju da danas, ukupno društvo, ali posebno oni koji imaju veliki društveni uticaj moraju itekako voditi računa o svom ponašanju i postupcima.

“Zabrinjava da brojni vjernici, iako njihove vjere propagiraju mir i toleranciju iznad svega, svakodnevno se u praksi drugačije ponašaju. Naš je apel da nađu mir u sebi i onda ga javno promovišu, jer je to suština njihovog poziva i moralna obaveza”, poručuju iz GA.

Posebno pozivaju medije da, kako kažu, svjesni svoje moći, ne pokleknu pred senzacionalizmom, te površnim obradama tema kroz atraktivne naslove itekako uzmemiruju društvo.

“Mediji imaju obavezu da predstavljaju mirovne primjere dobre prakse, a ono podrazumijeva promjenu populističkog pristupa novinarstvu”, navodi se u saopštenju GA.

21. septembar je datum koji se od 2011. godine po odluci Ujedinjenih nacija proslavlja kao Međunarodni dan mira.

„Mlade moramo učiti miru kao vrijednosti koju moraju nositi u sebi. Ukoliko se više posvetimo jačanju kapaciteta za školsku medijaciju i mirno rješavanje sporova, gradimo generacije sa solidnom osnovnom za buduća pokoljenja aktivnih i mirotvornih građana”, poručuju iz GA.

Kažu da je to misija koja podrazumijeva zajedničko djelovanje aktera s lokalnog, regionalnog i globalnog nivoa, jer sve teme koje su lokalne u savremenom obrascu prerastaju u globalne.

“Vrlo smo svjesni koliko su problemi svih država Zapadnog Balkana zapravo i naši svakodnevni problemi i koliko je njihov mir zapravo naš mir, dok su današnji problemi Sirijaca i njihov nemir itekako naši i itekako nas se tiče”, zaključuje se u saopštenju GA.

rtcg.me

Portal Analitika