Region

Bez incidenata na Paradi ponosa, Kalezić pozvao na Prajd 18. oktobra u Podgorici

Parada ponosa u Beogradu uspješno je završena nakon što su učesnici - pretpostavlja se njih oko hiljadu - bez incidenata oko 13 sati došli do Skupštine grada Beograda, javlja B92.
Bez incidenata na Paradi ponosa, Kalezić pozvao na Prajd 18. oktobra u Podgorici
Portal AnalitikaIzvor
2009bgdPočetak šetnje označila je "prva kuma" Parade ponosa Biljana Srbljanović, a jake policijske snage sve vrijeme obezbjeđuju cio skup.

Učesnici su se tokom šetnje na kratko zaustavili na Terazijama, kod spomenika rodoljubima, gdje su zviždanjem protestvovali protiv fašizma i kapitalizma, pominjući ratove u Siriji i Ukrajini, kao i probleme u Grčkoj, i podsjetivši na veliki broj izbjeglica u Srbiji.

Na samom kraju okupljenima se ispred Skupštine Srbije obratilo više predstavnika iz različitih država i organizacija koji su poručili da LGBT nikad neće da prestane da se bori za svoja prava.

Danijel Kalezić iz Kvir Montenegra rekao je da je Prajd u Beogradu "podrška LGBT populaciji u Crnoj Gori koja još ne može da šeta u svim gradovima". On je pozvao učesnike beogradskog Prajda da dođu u Podgoricu 18. oktobra na tamošnju Paradu ponosa koja će biti ujedno šetnja za sve crnogorske gradove u kojima ne može slobodno da se šeta. Privatno je, dodao je, vezan za Beograd i ocijenio da "Beograd nikada nije bio veseliji i šareniji nego danas". Istom prilikom govorili su i Piter Tačel iz Velike Britanije i Tanja Domi iz SAD.

Jedan od organizatora Prajda Boban Stojanović obavijestio je učesnike koji se ne osjećaju bezbjedno da mogu da koriste policijska kola za povratak kućama. Neki od učesnika Prajda to su i uradili, dok su ostali otišli kući taksijem ili drugi prevozom.

U koloni su bili ministarka za evropske integracije Jadranaka Joksimović, ministar kulutre i informisanja Ivan Tasovac, gradonačelnik Beograda Siniša Mali i poverenica za zaštitu ravnopravnosti Branica Janković, zatim šef delgacije EU u Srbiji Majk Devenport, američki ambasador Majkl Kirbi, kao i član parlamenta Evropske unije Knut Flekenštajn, lider Liberalno demorkatske partije Čedomir Jovanović sa suprugom, funkcioner Socijaldemokratske partije Nenad Konstatinović i predsjednik pokreta "Dosta je bilo" Saša Radulović. Kolonu su obezbeđivali policajaci i pripadnici specijalnih jedinica pod punom opremom, ulice su bile zatvorene za saobraćaj i prolaznike od ranih jutarnjih sati. Na ulicama su bila i oklopna vozila, dok grad nadlijetako helikopter.

Grupa vjernika protestovala je protiv Parade ponosa u Bulevaru kralja Aleksandra, tvrdeći da takav skup nije u duhu pravoslavlja. Nekoliko desetina muškaraca i žena okupilo se u blizini raskrsnice sa Ruzveltovom ulicom, noseći slike srpskih svetaca i transparente poput "Pravoslavni hrišćani protiv javnog egzibicionizma", "Demokratija = sodomija". Protestanti su građanima dijelili letke s porukama protiv Parade ponosa, na kojima se navodi da ih je pokrenula "Srpska istinska pravoslavna crkva". 

Portal Analitika