Politika

VUKOVIĆ: Incidenti u Bijelom Polju i Kotoru su vjersko-politikanska manipulacija

Dešavanja u Bijelom Polju i Kotoru na javnoj raspravi o Nacrtu zakona o slobodi vjeroispovijesti pokazuju da Srpska pravoslavna crkva ne želi da se stanje u toj oblasti mijenja, ocijenio je za agenciju MINA funkcioner Demokratske partije socijalista Miodrag Vuković.
VUKOVIĆ: Incidenti u Bijelom Polju i Kotoru su vjersko-politikanska manipulacija
Portal AnalitikaIzvor

On je rekao da u Bijelom Polju i Kotoru nijesu održane tribine "zbog velike, promišljene, pripremljene manipulacije ljudima koji su spremni, svjesno ili nesvjesno, da budu izmanipulisani od jedne crkve u Crnoj Gori".

- Najvažnije u svemu ovome su reakcije - neko prihvata dijalog, a neko na taj dijalog juriša. Sve je to vjersko-politikanska manipulacija da do dijaloga ne dođe. Cilj je da nema zakona i promjena, i da se nastavi zatečeno stanje koje, po mišljenju većine demokratskih subjekata, nije dobro - rekao je Vuković.

On je dodao da postoji nezadovoljstvo i kod Islamske zajednice, i Katoličke crkve nekim rješenjima, a da li su u pravu oni ili država - to treba vidjeti kroz razovor.

- Zar nije upozoravajuće da naše ulice, kroz ove manifestacije, počinju da liče na ulice nekih fundamentalističkih država? Nikada u Crnoj Gori na taj način vjerski stav nije ispoljavan. Mi smo na vratima EU, a nemamo sistemski zakon koji pokriva ovu oblast - rekao je Vuković.

Prema njegovim riječima, Nacrt zakona niko neće sporiti osim onih koji se, kako je rekao, navodno zbog loših rješenja bore da se o zakonu ne priča.

- To je zamjena teza i svojevrsna vjerskopolitička mimikrija. Navodno im smeta sadašnje loše stanje i neprihvatljiva praksa, a ne dozvoljavaju ni samu mogućnost da se o alternativama otpočne razgovor - ocijenio je Vuković.

On je kazao da je prošlo je tri decenije od kada u Crnoj Gori nije mijenjana normativna osnova te oblasti.

- Ovaj zakon tretira jednu vanredno važnu, krucijalnu oblast i problem koji je razriješen u svim demokratskim zemljama svijeta, posebno u onima koje su ustavom definisane da su laičke države, a da se vjerska prava i slobode tretiraju na način svojstven ovim i budućim vremenima, a ne sa pogledom unazad i robovanjem nekim starim državnim projektima naslonjenim na propale ideologije - poručio je Vuković.

Dalje je naveo da Crna Gora idem ka evropskim integracijama i da hoće da bude dio tog društva.

- Uslov je da ličimo na njih, da usvojimo njihove standarde i vrijednosti. Sa ovakvim kvazipravnim rješenjima nijesmo niđe prispjeli. Nacrt je rađen na osnovu tradicije i dobrih iskustava Crne Gore u ovoj oblasti. Ovim pitanjima su se ovi preci bavili i kada smo verifikovali svoju nezavisnost prije 150 godina, zašto danas da ne budemo blagovremeni i odgovorni. Čuli smo i da je nacrt rađen uz poštovanje međunarodnih standarda o položaju vjerskih institucija - istakao je on.

Vuković smatra da su vjerska prava i slobode univerzalno pitanje, koje treba na univerzalan demokratski način da budu riješena u građanskoj državi.

- Vjerska institucija je društveni subjekt, i to nije isto što i vjerska prava i slobode. Svi moramo da se prilagodimo potrebi da to bude dio ukupnog korpusa ljudskih prava i sloboda - zaključio je Vuković.

Izvor: MINA

Portal Analitika