Region

BEOGRAD: Očekuje se početak Prajda, Trans parada prošla bez incidenata

Uoči Parade ponosao, u centru Beograda je trenutno mirno, a početak šetanje zakazan je za 12.20 časova, prenosi B92.
BEOGRAD: Očekuje se početak Prajda, Trans parada prošla bez incidenata
Portal AnalitikaIzvor

Beogradska televizija prenosi da učesnici Parade nose balone, zastave i druga obilježja LGBT zajednice dok skup obezbjeđuje veliki broj pripadnika policije sa oklopnim vozilima, konjima, psima a nad centrom grada kruži policijski helikopter.

Predstavnici organizacionog odbora Parade ponosa ocijenili su da se ovogodišnji skup održava u mnogo opuštenijoj i boljoj atmosferi nego proteklih godina. Član organizacionog odbora Goran Miletić ocijenio je da veliko policijsko obezbjeđenje ukazuje na to da ima još puno stvari na kojima treba raditi.

- Jako veliki pomaci su već učinjeni ali dok god imamo ovako veliko policijsko prisustvo, moraće puno da se radi - kazao je Miletić i ocijenio da je organizacija Parade ponosa uz policijske kordone "zapravo lakmus papir stanja u Srbiji".

Prema njegovim riječima, za praćenje ovogodišnjeg skupa akreditovano je oko 400 novinara a očekuje se da će na Paradi učestvovati oko 2.000 osoba, kao i prošle godine.

Član organizacionog odbora Prajda Boban Stojanović, rekao je da se održava u "relaksiranijoj atmosferi i bez organizovanog nasilja". Kako je naveo, organizatori skupa su u stalnoj komunikaciji sa policijom i za sada nema većih problema u organizaciji i obezbjeđenju Parade ponosa.

- Srećni smo što se dogodio ovaj dan bez previše tenzija, napetosti i organizovanog nasilja - kazao je Stojanović.

On je dodao da je ovogodišnja manifestacija prošla bez većih pregovora sa državom.

- Čekali smo malo duže na dozvole, ali su nam te dozvole omogućile i održavanje Parade ponosa i skup trans osoba, što mi je posebno drago jer je zajednica trans osoba posebno osjetljiva - rekao je Stojanović.

Prema njegovim riječima, zahtjevi ovogodišnjeg prajda su omogućavanje zakona o registrovanim partnerstvima, zakona o priznavanju pravnih posljedica promjene pola kao i uvođenje propisa koji će omogućiti brži rad policije u slučajevima napada i prijetnji upućenih pripadnicima LGBT zajednice.

Skupu ispred Vlade Srbije prisustvuju i gradonačelnik Beograda Siniša Mali, ambasador SAD u Srbiji Majlk Kirbi i veliki broj novinara.

2009b92Nešto ranije, u Pionirskom parku održana je prva manifestacije Ponos trans osoba, a skup je prošao bez incidenata. Kako je na njemu rečeno, najveći problem trans osoba je promjena dokumenta, odnosno promjena pola i matičnog broja. U parku su uoči početka prve manifestacije Ponos trans osoba pristigli pojedini državni funkcioneri, među kojima je bila ministarka zadužena za eurointegracije Jadranka Joksimović i gosti iz inostranstva. Pored Joksimovićeve tu su bili švedska ministarka kulture i demokratije Alis Bah Kuhnke, kao i državni sekretar za Evropu u ministarstvu spoljnih poslova Njemačke Mihael Ros i šefica pregovaračkog tima Srbije u pregovorima sa EU Tanja Miščević.

Izvor: B92

Foto: b92.net

Portal Analitika

Komentari (0)

Želite da podijelite Vaše mišljenje sa čitaocima? Napišite komentar i započnite diskusiju.

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.