Košarka

Sudar titana za titulu šampiona Evrope

Košarkaši Španije i Litvanije odigraće danas u Lilu finalni meč Evropskog prvenstva. Španija je u polufinalu eliminisala zvaničnog šampiona, Francusku, dok je Litvanija bila bolja od Srbije.
Sudar titana za titulu šampiona Evrope
Portal AnalitikaIzvor

Španija, koja je prije dvije godine bila bronzana, nakon četiri godine ponovo je u finalu, a protiv Litvanije igraće za treću titulu prvaka Evrope.

Sero Skariolo, selektor Španije, najavio je duel sa Litvanijom kao meč protiv najbolje selekcije na šampionatu. Razlog - ,,zeleni“ su izbacili Srbiju u polufinalu, koja je po njemu do tada bila najbolja.

- Litvanija je zaslužila da stigne do finala pobijedivši dvije ekipe koje su pobijedile nas, Italiju i Srbiju. Poštujemo svog narednog protivnika. Moramo da budemo pametni, maksimalno
skoncentrisani i da se što bolje pripremimo za meč. Oni su ekstremno opasni – poručio je Skariolo.

Oslabljena, čak i bez velikih očekivanja domaće javnosti, Litvanija je stigla na Eurobasket. Poraz od Belgije bio je bolan, od tada je selekcija Jonasa Kazlauskasa pronašla pravu igru. Večeras joj odgovara to što nije favorit.

- Svjesni ste da smo na ovom šampionatu bez pola tima. Prije Evropskog prvenstva 2013. godine svi su govorili da imamo dobar tim, ali ne i sjajne igrače. Kada smo stigli do polufinala na Svjetskom prvenstvu 2014. rekli su da smo imali lak raspored. Ne znam šta će sada reći, a nas tjera inat da uspijemo – rekao je Kazlauskas. 

Litvanija čeka prvu titulu nakon 12 godina, oči cijele nacije uprte su u Lil. Utakmica se igra od 21 sat. Za treće mjesto i bronzanu medalju u 14 sati igraće Francuska i Srbija. 

Portal Analitika