Region

BEOGRAD: Parada ponosa u podne, Trans parada sat ranije

Organizacioni odbori Parade ponosa i Ponosa trans osoba saopštili su kasno sinoć da su dobili odobrenje da njihovi skupovi danas budu održani u Beogradu, prenosi B92.
BEOGRAD: Parada ponosa u podne, Trans parada sat ranije
Portal AnalitikaIzvor

Član organizacionog odbora Ponos trans osoba Helena Vuković izjavila je da će danas biti održana najavljena Trans parada u beogradskom Pionirskom parku.

- Dobili smo potvrdu da je sve u redu i da nema problematičnih detalja - rekla je Vuković.

Iz organizacionog odbora Parade ponosa, koja je, takođe, zakazana za danas, rekli su Tanjugu da će taj skup održan.

MUP je u saopštenju dostavljenom medijima naveo da će omogućiti poštovanje Ustava i zakona Srbije.

- Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srbije obavezno je da očuva javni red i mir i neće dozvoliti narušavanje bezbjednosti građana Srbije. Ministarstvo će omogućiti poštovanje Ustava i zakona Republike Srbije. Apelujemo na građane da se uzdrže bilo kakvog vida prijetnji ili nasilja - saopštio je MUP.

U istom saopštenju se podsjeća da je tamošnji MUP u obavezi da snima i fotografiše sve javne skupove koji se održavaju na teritoriji Srbije.

Početak skupa Ponos trans osoba zakazan je za 11 sati u Pionirskom parku, a okupljanje učesnika Parade ponosa planirano je u 12 sati kod zgrade Vlade Srbije u Nemanjinoj ulici, odakle će centralnim gradskim ulicama skup završiti na platou ispred Skupštine grada. Prema najavama, kolona će se kretati od zgrade Vlade Srbije u Nemanjinoj ulici, ulicama Kneza Miloša, Kralja Milana, preko Terazija do Trga Nikole Pašića. Pozdravni govor održaće "prva kuma" Parade ponosa Beograd Biljana Srbljanović, a početak šetnje planiran je za 12.20.

2009paradabgPredstavnik Organizacionog odbora Goran Miletić rekao je da je atmosfera pred održavanje Parade ponosa bolja i opuštenija nego ranijih godina, kao i da je Nedjelja ponosa prošla bez ikakvih problema.

Iako pozivani da se pridruže Paradi ponosa, organizatori Ponosa trans osoba kažu da organizuju zasebni skup jer im dolaze ''gosti u kuću'', a tada je nekulturno ići po komšiliku. Član organizacionog odbora Trans prajda Predrag Azdejković rekao je da je cilj odvojenog organizovanja Trans prajda da problemi trans zajednice postanu vidljiviji i izdvojeni.

Ulaz za učesnike Parade ponosa su Trg Slavija, Savski trg iz pravca Željezničke stanice i Trg Republike u smjeru Terazija, a ulazi za Trans prajd su takođe Trg Republike i Slavija i otvoreni su od 10 do 11.30 sati. Organizatori Parade ponosa rekli su da će učesnici koji žele da podrže oba skupa to moći i da učine.

Učesće na beogradskom prajdu najavila je ministarka kulture i demokratije Švedske Alis Bah Kuhnke koja boravi u dvodnevnoj posjeti Srbiji. Ona će, kako je najavljeno, tokom dana razgovarati sa predstavnicima civilnog sektora koji se bave pitanjima LGBT zajednice i ljudskim pravima, a sastaće se i sa ministarkom za evropske integracije Srbije Jadrankom Joksimović, koja će takođe učestvovati na paradi ponosa.

Izvor: B92

Foto: b92.net; blic.rs

Portal Analitika