Kultura

Gran pri za Šahmanovićev "Umir krvi" na prestižnom međunarodnom festivalu u Grčkoj

Kratkometražni igrani film ''Umir krvi'' u režiji Senada Šahmanovića, osvojio je Grand Prix za najbolje ostvarenje na ovogodišnjem 21. Međunarodnom festivalu kratkog filma u Drami (Drama International Short Film Festivalu) u Grčkoj, saznaje Portal Analitika.
Gran pri za Šahmanovićev "Umir krvi" na prestižnom međunarodnom festivalu u Grčkoj
Portal AnalitikaIzvor

Kao pobjednik ove manifestacije, Šahmanović i njegov film imaće priliku da budu nominovani za kandidata kvalifikuju za nagradu Evropske filmske akademije, koje će biti dodijeljene 12. decembra na ceremoniji u Berlinu.

Ovogodišnji žiri činili su eminentni sineasti i teoretičari flima: filmska kritičarka i istoričarka umjetnosti Elena Kristodulidu sa Kipra, predsjednik Rumunske unije filmskih stvaralaca - UNIC Laurentiu Damijan, direktor festivala "Clermont Ferrand" u Francuskoj Erik Vojcik, filmski kritičar i profesor na bugarskoj Akademiji za film Bojidar Manov, i grčki reditelj i producent Todoris Papadulakis.

Drama International Short Film Festival je vodeći festival kratkog filma u Grčkoj i jedan od najznačajnijih festivala jugoistočne Evrope. Čak dvije hiljade naslova svake godine bude prijavljeno na festival, a u finalnoj selekciji bude oko pedesetak. Smotra najboljih novih ostvarenja iz Grčke i cijelog svijeta traje šest dana tokom septembra i održava se u sali gradskog Konzervatorijuma i Kinu "Olimpija".

Ova glavna nagrada samo je još jedna u nizu brojnih priznanja koja je ovjenčala "Umir krvi" sa 15 festivala širom svijeta na kojima je film prikazan. Crnogorska publika film je prvi put vidjela na Montenegro Film Festivalu u Herceg Novom, a zatim je i Podgorica imala svoju projekciju na Festivalu internacionalnog alternativnog teatra - FIAT. Publika u glavnom gradu vidjeće ga još jednom u okviru Avvantura Film Festivala u srijedu, na terasi KIC-a "Budo Tomović" od 20 časova.

Festivalski život nastavlja i narednih mjeseci, kada će biti prikazan na manifestacijama Aberdin Film Festival (Velika Britanija), Oaxaca Film Festival (Mexico), Naousa Film Festival (Grčka), Teheran International Short Film Festival (Iran), International Short Film Festival Cyprus (Kipar), Short Film Festival Tangier (Maroko)...

Podsjećamo, film je podržalo Ministarstvo kulture Crne Gore na konkursu 2013. godine i dio je projekta "Identitet" koji su realizovali ovo i Ministarstvo nauke.

Nastao je u produkciji OR iz Podgorice i Fakulteta dramskih umjetnosti sa Cetinja, i koprodukciji kuće Cinnamon iz Beograda. Uloge tumače Jasna Đuričić, Marko Baćović, Momo Pićurić, Jadranka Mamić, Emir Ćatović, Jelena Simić i Miroslav Vujnović. Scenario je napisao Stefan Bošković, direktor fotografije je Daniel Mateić, a montažu je uradio Vladimir Radovanović. Scenografiju potpisuje Stanislav Nikičević, kostime Milena Đurđić, snimanje i dizajn zvuka Petar Stojičić, a muziku Ivan Marović. Producenti filma su Danijela Radulović, Nina Redžepagić i Edin Jašarović, a koproducenti Ivica Vidanović i Marko Baćović.

 

Portal Analitika