Svijet

Najskuplji gradovi Cirih i Ženeva

Švajcarski gradovi Cirih i Ženeva dospjeli su na sam vrh liste najskupljih gradova na svijetu, ispred Njujorka, prema analizi švajcarske finansijske grupacije UBS.
Najskuplji gradovi Cirih i Ženeva
Portal AnalitikaIzvor

Rezultati istraživanja su pokazali da je jednoj ciriškoj porodici od tri člana potrebno preko 3,6 hiljada USD mjesečno za život, bazirajući se na potrošačkoj korpi od 122 proizvoda i usluge, u koju ne ulaze troškovi iznajmljivanja stana, javlja agencija Blumberg.

Po toj računici, Ženeva je izbila na drugo mjesto, sa potrebnih 3,5 hiljada USD mjesečno, a Njujork je na trećoj poziciji sa 3,34 hiljade USD mjesečno.

Švajcarska centralna banka je 15. januara iznenadila investitore kada je ukinula donju granicu deviznog kursa od 1,2 franka (CHF) za jedan EUR, što je izazvalo rekordan rast franka prema euru.

To je, kako navodi UBS, pomoglo Cirihu i Ženevi da preteknu Oslo, koji je u posljednjem istraživanju te švajcarska grupacije iz 2012. godine rangiran kao najskuplji grad na svijetu.

„Odluka švajcarske centralne banke da ukine ograničenje kursa franka prema euru je umnogome povećala cijene. Švajcarska bi vjerovatno bila ispod Njujorka u smislu cijena, da nije došlo do ovoga“, rekao je ekonomista UBS-a Daniel Kalt.

Kada se uključe troškovi iznajmljivanja stana, američki gradovi automatski izbijaju na prvo mjesto, budući da cijena dvosobnog nenamještenog stana iznosi u prosjeku 4,32 hiljade USD mjesečno u poređenju sa 2,39 hiljada USD u Cirihu.

Sa druge strane, najmanje skup grad na svijetu je Kijev, gdje je za život jedne porodice mjesečno potrebno 1,27 hiljada USD, a cijena iznajmljivanja stana je oko 540 USD.

Portal Analitika

Komentari (0)

Želite da podijelite Vaše mišljenje sa čitaocima? Napišite komentar i započnite diskusiju.

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.