Svijet

UNICEF: Pola miliona djece u bijegu od Boko Harama

Napadi Boko Harama su u posljednjih pet mjeseci prisilili pola miliona djece na bijeg iz domova, navodi UNICEF.
UNICEF: Pola miliona djece u bijegu od Boko Harama
Portal AnalitikaIzvor

Islamistički militanti koji od 2009. godine pokušavaju utemeljiti Islamsku državu na području sjeveroistoka Nigerije u posljednjim mjesecima jačaju gerilske aktivnosti, zbog čega je ukupan broj razmještenih ljudi dosegao brojku od 2.1 miliona.

UNICEF u saopštenju koje prenosi Sky News navodi da je "samo na sjeveru Nigerije gotovo 1.2 miliona djece, od kojih je polovina mlađa od pet godina, prisiljeno na bijeg iz domova".

Boko Haram je osvojio značajan teritoriju u tri države na istoku Nigerije početkom 2015. godine, ali se u posljednjim mjesecima povlači pred nigerijskom vojskom kojoj pomažu Čad, Niger i Kamerun čije vojnike obučavaju američki zvaničnici u novoj strategiji predsjednika Obame, koja ne podrazumijeva direktne okršaje Amerikanaca s pobunjenicima.

Razbijeni militanti su se okrenuli gerilskim taktikama koje uključuju napade na sela radi snabdijevanja i bombardovanje 'mekih ciljeva' kakvi su mjesta hodočašća, tržnice i autobuske stanicem što ljude spriječava da se vrate na područja koja je oslobodila vojska.

Portal Analitika