Abiznis

Organski proizvođači iz Crne Gore u studijskoj posjeti Francuskoj

Grupa od 22 organska proizvođača iz Crne Gore, zajedno sa predstavnicima Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja, otputovala je sinoć na studijsko putovanje u Francusku, saopšteno je Portalu Analitika iz tog vladinog resora.
Organski proizvođači iz Crne Gore u studijskoj posjeti Francuskoj
Portal AnalitikaIzvor

Naši proizvođači biće smješteni u gradu Valans odakle će obilaziti organske farme francuskih kolega smještene pretežno u pokrajini Drom. Crnogorska delegacija posjetiće proizvođače organskog aromatičnog i ljekovitog bilja, stonog grožđa, voća i povrća, eteričnih ulja od raznih vrsta bilja, žitarica, soje i krompira. Dogovoren je sastanak sa predsjednikom poznate i uspješne kooperatve iz pomenute pokrajine. Za naše proizvođače i predstavnike Ministarstva domaćini će organizovati i seminar na temu organskih farmi na kome će biti riječi i o razvoju organske proizvodnje u Evropi, posebno u Francuskoj i Njemačkoj, i regulativama EU u ovoj oblasti sa akcentom na uticaj klimatskih promjena. Tokom posljednja dva dana boravka u Francuskoj, proizvođači iz Crne Gore posjetiće najveći evropski sajam organske proizvodnje „Teh & Bio“ koji se održava u Valansu.

Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja organizovalo je studijsko putovanje za organske proizvođače uz pomoć Ambasade Republike Francuske u Crnoj Gori, a na poziv direktorice francuske Agencije za razvoj organske poljoprivrede Elizabet Mersije. Gospođa Mersije je početkom ove godine boravila u Crnoj Gori, kada je sa svojim saradnicima učestvovala na okruglom stolu koji je Ministarstvo organizovalo u cilju edukacije organskih proizvođača. Saradnja sa Francuskom u oblasti organske proizvodnje dogovorena je tokom zvanične posjete ministra poljoprivrede i ruralnog razvoja prof. dr Petra Ivanovića u junu 2013. godine.

Cilj studijske posjete je da se crnogorski organski proizvođači upoznaju sa pravilima EU u organskoj proizvodnji, sistemom kontrole, značaju njihovog udruživanja radi boljeg plasmana i promocije svojih proizvoda. Ovo će biti odlična prilika da od jednih od najboljih u Evropi dobiju ideje za poboljšanje plasmana, posebno u dijelu pakovanja i marketinga organskih proizvoda. Iskustvo Francuske u organskoj poljoprivredi je bogato, s obzirom da u toj zemlji u organskoj proizvodnji postoji 25.000 farmi u okviru kojih se obrađuje  više od milion hektara zemljišta.

Portal Analitika