Region

Kosovu prijete povratnici sa ratišta iz Sirije i Iraka

U dokumentu Strategija preduprijeđenja nasilnog terorizma koji vodi ka terorizmu, kosovska vlada identifikovala je tri terorističke grupacije, piše "Koha ditore".
Kosovu prijete povratnici sa ratišta iz Sirije i Iraka
Portal AnalitikaIzvor

U dokumentu u koji je dnevnik imao uvid, a koji je kosovska vlada usvojila ove nedjelje se sa strahom gleda na povratak onih državljana Kosova koji su se borili u Siriji i Iraku, prenosi Beta.

"Kao što se vidjelo od mnogobrojnih primjera u Evropi radikalizovani pojednici mogu da vrše dela ekstremnog nasilja i protiv naroda i institucija, tako da opasnost da i Kosovo bude meta takvog terorističkog napada ne može da bude isključena", konstatuje se u strategiji.

Međutim, oni nisu jedini mogući izvor vršenja terorističkih aktivnosti. Tu se takođe ubrajaju "radikalne nacionalističke grupe srpskog i albanskog porijekla koje su suprostavljaju granicama i postojećoj vladavini".

U dokumentu je najviše prostora dat esktremnom vjerskom radikalizmu. Nije imenovana neka konkretna nacionalistička grupacija Albanaca. Međutim pokret “Samoopredjelenje” se vidi kao glavni politički subjekat koji ne vidi funkcionisanje Kosova kao posebne države, već ujedinjenom sa Albanijom, piše Koha Ditore.

Takođe se konstatuje da poseban uticaj imaju pojedinci iz susjednih zemalja za koje se u strategiji konstatuje da se njihovo djelovanje ne ometa u zemlji u kojoj žive.

Za radikalizam u povećanju Vlada je okrivila i sebe, priznajući da je radikalizam proizvod i dva dodatna podsticajna faktora, ekonomske situacije i niskog institucionalnog integriteta.

(Nezavisne)

Portal Analitika

Komentari (0)

Želite da podijelite Vaše mišljenje sa čitaocima? Napišite komentar i započnite diskusiju.

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.