Politika

VUJANOVIĆ: Doživljavamo BiH kao državu sa punim suverenitetom

Crna Gora je otvorila dvadeset poglavlja za članstvo u EU, dva zatvorila. Očekujem da ćemo naredne godine sva poglavlja otvoriti i brojna zatvoriti, a ubijeđen sam da ćemo u decembru mjesecu biti u prilici da dobijemo poziv za NATO, što je važno za region. Živ je proces Evropske unije i njene integracije, proces pristupanja NATO-u je aktivan i mislim da je to jedno dobro ohrabrenje za sve i da od dobra Crne Gore može samo imati dobro region. Takođe i da od dobra svake države u regionu, uključujući i BiH, može imati povratno dobro Crna Gora, izjavio je predsjednik Crne Gore Filip Vujanović koji boravi u Banja Luci, gdje učestvuje kao specijalni gost na konferenciji koja se održava povodom 20-togodišnjice Dejtonskog mirovnog sporazuma,
VUJANOVIĆ: Doživljavamo BiH kao državu sa punim suverenitetom
Portal AnalitikaIzvor

"Moje iskustvo iz komunikacija sa visokim i najvišim predstavnicima međunarodne zajednice i ono što Crna Gora iskreno dijeli kao stav o BiH. U brojnim kontaktima na visokom i najvišem nivou, bio sam u prilici da čujem jasan stav međunarodne zajednice koji sam javno saopštavao. Vi znate da je prije tri godine pokrenut  jako važan i učinkovit proces, Brdo-Brijuni. Da smo imali zahvaljujući Sloveniji i Hrvatskoj, i hoću da zahvalim Sloveniji i Hrvatskoj na toj inicijativi, prvo jedan sjajan sastanak na Brdu kod Kranja, gdje je učestvovao predsjednik Oland, zatim jedan jednako sjajan sastanak u Dubrovniku, gdje je učestvovala kancelarka Merkel i sastanak u Budvi, gdje je učestvovao predsjednik Austrije, Hajnc Fišer. U ovim i drugim kontaktima, međunarodni zvaničnici su uvijek saopštavali zabrinutost za BiH. Uvijek iskazivali očekivanja za dijalog, uvijek saopštavali nadu u pomirenje i nakon Brdo-Brijuna i Berlinskog procesa, iskazivali, najzad, spremnost da se uključe i konkretno pomognu. Dakle, zašto zabrinutost? Zato što je na prostoru Zapadnog Balkana očigledno centralno interesovanje međunarodne zajednice usmjereno prema BiH", kazao je Vujanović.

Podsjetio je da je Makedonija riješila svoju političku krizu, da su opredijelili za april mjesec izbore, da su odredili uslove pod kojima će se oni izvršiti da se opozicija vrati u parlament. "Želim Makedoniji, to sam saopštio mom prijatelju Ivanovu u zvaničnoj posjeti koju je, nedavno,  imao u Crnoj Gori, da se deblokira proces,  da krenu prema Evropskoj uniji, da krenu prema NATO-u. Znamo, takođe, da je značajno relaksiran odnos Srbije i Kosova. Znamo da se u Briselu vrlo učinkovito vode razgovori sa vrlo vidljivim efektima, i želim, iz sve snage, našim prijateljima iz Srbije da efektuiraju te razgovore, da što prije počnu pregovori sa EU i da kroz to što više politički valorizuju ono što su dobre komunikacije sa Kosovom učinile. Takođe Kosovu da valorozuje efekte tog razgovora koji posredstvom EU koje imaju u Briselu sa Srbijom. Crna Gora je otvorila dvadeset poglavlja za članstvo u EU, dva zatvorila. Očekujem da ćemo naredne godine sva poglavlja otvoriti i brojna zatvoriti, a ubijeđen sam da ćemo u decembru mjesecu biti u prilici da dobijemo poziv za NATO, što je važno za region. Živ je proces Evropske unije i njene integracije, proces pristupanja NATO-u je aktivan i mislim da je to jedno dobro ohrabrenje za sve i da od dobra Crne Gore može  samo imati dobro region. Takođe i da od dobra svake države u regionu, uključujući i BiH, može imati povratno dobro Crna Gora. Ono što je očekivanje međunarodne zajednice je dijalog. Ja, bez obzira na različita viđenja koja su uvijek bogatstvo različitih analiza i prognoza, zaista ocjenjujem da postoji spremnost za dijalog i sve ono što su moje komunikacije sa visokim zvaničnicima BiH i entiteta potvrđivalo je punu spremnost za dijalogom. Za pomirenjem svi imamo nadu smatramo da ono ima svoj proces. Ja sam bio i na petnaest i na dvadeset godina Srebrenice. Moram reći nakon pet proteklih godina u obilježavanju Srebrenice, ove godine došao sam sa visokom nadom, kao i svi mi, da je možda sazrelo vrijeme za pomirenje. Ali nakon onoga  što se desilo u Srebrenici, upitao  se da li, možda, još treba sačekati, jer je nada iznad onoga što je realnost. Ali izvjesno da je pomirenje budućnost i svi zajedno želimo da do pomirenja dođe što prije", naveo je Vujanović.  

Istakao je da se iskazuje očekivanje međunarodne zajednice, sada EU, da učini pomoć.

"Dugo smo imali iz EU verbalne analize, imali obećanja, imali najave. Prvi put se sada kroz Brdo-Brijuni i Berlinski proces  daje i ono što je, nesumnjivo, neophodno ovom prostoru- podloga da se ubrzaju integracije i, iznad svega i prije svega, mogućnost da se dobije, u infrastrukturnom smislu, podrška EU. Sada je određen i konkretni budžet za to i mislim da to treba slijediti. EU jasno ulazi u potrebu da se bolje povežemo. Loše smo povezani infrastrukturno, da dobijemo mogućnost da iskoristimo svoje resurse, a oni su bogati. Da dobijemo mogućnost da ih regionalno kandidujemo da bi dobili i donacije i podršku za te projekte i njihovu realizaciju.  BiH, nesumnjivo, ima izvanredne prirodne i ekonomske mogućnosti, ima izvanrednu šansu da regionalne projekte valorizuje, ima izvanrednu kadrovsku osnovu kojom sve to može da realizuje. To sve treba iskoristiti kako bi bili u prilici da imamo, prije svega i iznad svega, bolju ekonomiju BiH, da imamo više radnih mjesta, da imamo veće plate, da imamo veće penzije. Konačno, da imamo sve ono što i druge države regiona očekuju. Moja obaveza je da saopštim, i neka to bude doprinos narednom panelu, kakav Crna Gora ima doživljaj BiH. Gledaću da kažem ono što je neophodno da kažem. Mi doživljavamo BiH kao državu koja ima svoj puni suverenitet, svoju jasnu međunarodnu poziciju, i to treba da ostane. Mi doživljavamo BiH kao državu koja ima dva jednakopravna entiteta i tri jednakopravna konstitutivna naroda. I to treba tako da ostane", kazao je Vujanović,  

Kako će se to unutar BiH učiniti, dodao je, stvar je dijaloga unutar BiH.

"A ja mislim i stvar međunarodne zajednice, koja će taj dijalog valorizovati i obezbijediti kroz integracije i posebno kroz pomoć infrastrukturi, da se valorizuju sva ova dobra BiH. Vrlo me raduje da postoji spremnost za dijalog. Vrlo me raduje da postoji spremnost da se sačuva BiH. Ona se mora sačuvati. To je, prosto, osnovna poruka Dejtonskog sporazuma i vrlo me raduje da se dobija mogućnost da u dijalogu entiteti i dobiju jednaku poziciju,  a tri konstitutivna naroda dobiju jednaka prava. Ja mislim da je ovo što smo čuli i od predsjedavajućeg Čovića i od Predsjednika Federacije realnost. Pozicija predsjedavajućeg Čovića , u razgovorima u međunarodnim kontaktima, u ovim izborima je posledica snage njegovog personaliteta i snage njegove partije. Očigledno da njegova pozicija i pozicija autentičnog predstavnika Hrvata nije stvar sistema koji je to obezbijedio. Ja u tom smislu smatram da je neophodno kroz unutrašnji dijalog da se postigne dogovor. I kroz unutrašnji dijalog-funkcionalnost. Dakle, bio sam prvi sa prostora Savezne Republike Jugoslavije koji je posjetio i Banja Luku i Sarajevo. Kada sam bio u Sarajevu, imao sam sastanak u Gradu Sarajevu, u kantonu Sarajevo, u Federaciji i u BiH. Od tadašnjeg premijera Bičakčića do Alije Izetbegovića u jednom danu prošao sve i bio zbunjen da li je moguće da postoji jedna takva organizacija države u kojoj i kantoni i entitet tako funkcionišu, naravno logično je BiH imaju ministre. Da li to može da bude jeftinije? Naravno nikada nijesam želio da nešto sugerira Crna Gora jer to bi bilo miješanje. Ali mislim da se prosto mora naći model da država BiH bude jeftinija i da bude integraciono efikasnija", zaključio je Vujanović u obraćanju učesnicima konferencije.

Portal Analitika